Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

40% Nederlandse moskeeën kampt met geweldsincidenten

  •  
06-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
579 keer bekeken
  •  
moskeevp300.jpg
Bekladding met discriminerende teksten ... Ingooien ramen ... Varkenskop ophangen
Uit onderzoek van Ineke van der Valk van de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat 40% van de islamitische gebedshuizen de afgelopen tien jaar te maken heeft gehad met geweldsincidenten. Hierbij gaat het om bekladding met discriminerende teksten, ingooien van ramen of het ophangen van een varkenskop. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.
Afgelopen week onthulde Joop dat PVV-aanhangers opriepen tot het in de brand steken van moskeeën. Dat bericht veroorzaakte veel landelijke commotie. Zo liet PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch weten dat het OM actie moet ondernemen tegen de haatzaaiers. Moslimorganisaties deden aangifte bij de politie.
Volgens de onderzoeker werden de geweldsincidenten tegen moskeeën na de moord op cineast Theo van Gogh structureel. Waar in de jaren tachtig en negentig de incidenten op een hand te tellen waren, zijn dat er nu meer dan tien per jaar.
Van der Valk:
Na de moord op Van Gogh was er een toename en het afgelopen jaar is er door de opkomst van terreurgroep IS weer een piek.
Verschillende moskeeën hebben nu beveiligers in dienst. Zo ook de Essalam moskee. Volgens de onderzoeker lopen de moskeeën in de kleinere en middelgrote steden het grootste gevaar.
Daar zitten moskeeën meer in achterafstraatjes, terwijl ze in de grote steden vaak op open, goed zichtbare plekken staan. (..) Meldingen van incidenten komen steeds vaker uit kleine gemeenten.
De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland heeft namens alle islamitische gebedshuizen een brief gestuurd naar premier Rutte met daarin een noodkreet.
De afgelopen jaren hebben wij helaas meerdere malen te maken gehad met dit soort incidenten in moskeeën in Nederland. Inmiddels spreken wij niet meer van incidenten maar van een structureel probleem,waarbij wij uw bescherming missen.
Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.