114

40 ongewapende marechaussees naar rampplek

40 ongewapende leden militaire politie assisteren bij onderzoek ... Obama dringt aan op steviger sancties tegen Rusland ... OVSE: nieuwe brokstukken en lichamen gevonden ... Timmermans opnieuw naar Oekraïne gevlogen 

Er komt wellicht toch een Nederlandse militaire missie in Oekraïne. Het kabinet bespreekt de mogelijkheden om de onderzoekers in het rampgebied in Oekraïne te kunnen beschermen met gewapende middelen. Nederland en Australië bereiden daar momenteel een VN-resolutie over voor. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julia Bishop reist daarom vandaag met haar collega Frans Timmermans naar Kiev.


De ministerraad kwam woensdagavond bijeen om te praten over ‘de volgende fase in de verwezenlijking van de hoofddoelstellingen van het kabinet bij de aanpak van de nasleep van de ramp’. Aanwezige ministers voerden overleg over de terugkeer van alle slachtoffers, helderheid over de toedracht van de crash en het vervolgen en opleggen van straffen aan de daders, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Donderdagmiddag zullen twee vliegtuigen met 74 lijkkisten van de slachtoffers van vlucht MH17 landen op vliegbasis Eindhoven, waarbij een soortgelijke ceremonie als die van gistermiddag zal worden uitgevoerd. Dat schema wordt herhaald tot de laatste slachtoffers vrijdagmiddag in Nederland arriveren, al zullen de volgende ceremonies niet door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte worden bijgewoond. Leden van het kabinet en nabestaanden zijn wel aanwezig.

Volgens politieman Jan Tuinder, die het het coördinatiecentrum voor forensisch specialisten in Charkov leidt, is het niet zo dat elke lijkkist één lichaam bevat: 

Mensen die 40 kisten zien, denken dat we 40 namen en lichamen hebben. Dat is niet zo. In een kist zitten een of meerdere bodybags met daarin stoffelijke resten van nog niet geïdentificeerde slachtoffers. Hun identiteit vaststellen doen we in Nederland.

Update 11.52 uur

Het Nederlands forensisch team denkt morgen het werk in Charkov te hebben afgerond. Ook vrijdag zullen er nog vluchten van de Oekrainse stad naar Eindhoven plaatsvinden, en ook is het niet uitgesloten dat ook zaterdag er nog een vlucht gaat.

Niet alleen Amerika, maar ook bloggers bevestigen dat de fatale raket is afgevuurd in de buurt van de stad Snizjne, schrijft de Belgische krant De Morgen. De Britse blogger Eliot Higgins staat bekend om zijn opensource-investigation om betrouwbaarheid van onlinebeelden te verifiëren. Met de zogenoemde ground-level view in Google Earth kon hij de camerapositie van de filmer nabootsen die op YouTube het filmpje plaatste van een lanceerinstallatie die volgens hem door Snizjne reed. Ook de blog Ukraine@war deed een zelfde analyse als Higgins van de enige foto die mogelijk kort na de lancering genomen is. Daarop is een rookspoor te zien, mogelijk van de raket. Die analyse wijst naar een tarweveld in Snizjne.

Naar verwachting komt binnen een paar dagen nieuws over de informatie die nu wordt uitgelezen uit de eerste zwarte doos. De interpretatie kan volgens Tjibbe Joustra, voorzitter van de raad nog maanden duren.

Update 21:00

Het kabinet stuurt 40 ongewapende leden van de Koninklijke Marechaussee naar de rampplek in het door rebellen gecontroleerde oosten van Oekraïne. Dat heeft premier Rutte bekend gemaakt.

De NOS schrijft:

De marechaussee wordt niet ingezet om de rampplek te beveiligen. De bedoeling is dat ze de forensische experts ondersteunen bij het zoeken naar lichamen. De marechaussee is niet bewapend. (…) Volgens de premier is de veiligheid van de experts en marechaussee niet in het geding. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid meldde gisteren dat hun mensen het gebied niet in konden. Volgens Rutte was dat een tijdelijke situatie. “Er was sprake van gijzelingen in het gebied. Die dreiging is nu voorbij. Dat betekent dat onze mensen er nu wel in kunnen.

cc-foto: Guido ’t Sas

Geef een reactie

Laatste reacties (114)