102

‘40% van werknemers onderaan arbeidsmarkt komt slecht rond’

FNV ondervroeg 2000 werknemers in schoonmaak, taxibranche, supermarkten, post en uitzendwerk. 13 procent heeft meer dan 10 duizend euro schuld

Vier op de tien werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt kunnen niet goed rondkomen van hun salaris. Dit blijkt uit een peiling van FNV Bondgenoten onder tweeduizend leden die werkzaam zijn in sectoren zoals de schoonmaak, de taxi-sector, supermarkten, de postbezorging en het uitzendwerk. Ruim 13 procent van de ondervraagden heeft meer dan 10.000 euro schuld.

De meesten verdienen minder dan 1750 euro netto per maand. Van hen zegt 16 procent iedere maand geld te moeten lenen om rond te kunnen komen. Een op de drie heeft geen geld om een keer per jaar op vakantie te gaan en 38 procent vindt dat zij hun kinderen daardoor niet kunnen bieden wat ze hen zouden willen bieden.

Ook over de toekomst is een grote groep somber: 43 procent van de respondenten verwacht niet dat hun situatie de komende jaren verbetert. Dat meldt FNV Bondgenoten dinsdag.

Arbeidsvoorwaardencoördinator Anja Jongbloed van FNV Bondgenoten:

Het is met recht dat men spreekt van werkende armen. Deze mensen werken keihard, in veelal zware en verantwoordelijke beroepen en kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Daar moet dus verandering in komen en daar blijven wij vol voor gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (102)