38

400 kinderen in Nigeria sterven door illegale goudwinning

Ergste loodvergiftiging in de moderne geschiedenis ... Kindersterftecijfer in de regio loopt op naar 40 procent

In het noorden van Nigeria zijn zo’n 400 kinderen omgekomen door loodvergiftiging. Door de illegale goudwinning zijn in de staat Zamfara tientallen dorpen vergiftigd geraakt. Duizenden kinderen hebben direct medische hulp nodig, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van de ergste loodvergiftiging in de moderne geschiedenis. In zeven steden in de regio is het sterftecijfer onder kinderen opgelopen naar 40 procent. Op haar website heeft Human Rights Watch een speciale pagina aangemaakt om het onderwerp aan de kaak te stellen met de film ‘A heavy price’, gemaakt door Marcus Bleasdale.

In Zamfara zijn tal van ambachtelijke goudmijnen gevonden. Door ruwe mijnwerkzaamheden is er een grootschalige epidemie uitgebroken. Familieleden van de kinderen komen met lood op hun kleren van hun werk of bewerken zelfs de gouderts in de huiskamer. Ook komt het voor dat kinderen zelf in de mijnen werken.

Volgens Human Rights Watch is er zeker 3 miljoen euro nodig om het lood op te ruimen. De organisatie werd eind 2011 gealarmeerd over de loodvergiftiging in Zamfara. Het lood zit inmiddels in het voedsel en het water in het gebied. Gezondheidswerkers zeggen ook dat het aantal miskramen en gediagnostiseerde onvruchtbaarheid in het gebied door de loodvergiftiging komt.

Gezondheidsorganisaties uit Frankrijk en Amerika hebben inmiddels al 1.500 kinderen gered van acute loodvergiftiging. Wanneer niets aan de ziekte gedaan wordt, kunnen lichaamsfuncties uitvallen. Loodvergiftiging tast onder andere de organen en het zenuwstelsel aan. De schade aan de hersenen is blijvend en zorgt er voor dat kinderen voorgoed een intellectuele achterstand hebben omdat hersencellen beschadigd zijn.

In het noorden van Nigeria is kinderarbeid geen uitzondering terwijl het land zijn handtekening heeft gezet onder meerdere conventies die de rechten van het kind waarborgen. In Zamfara werken kinderen vanaf hun achtste levensjaar in de mijnsector. Ze worden diep in de mijn neergezet om met kwik goud uit het  erts winnen. Kinderarbeid in deze vorm wordt door Human Rights Watch betiteld als een van de ergste vormen van kinderarbeid. 

Bekijk de film en vindt meer informatie: A heavy price.
Human Rights Watch: Nigeria: Child Lead Poisoning Crisis

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)