Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

414 plekken met uiterst gevaarlijke grond in Nederland

  •  
12-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bodemverontreiniging300.jpg
Bodemverontreiniging vormt direct risico voor gezondheid
In Nederland zijn 414 plekken geteld waar de bodemverontreiniging zo hoog is, dat het een direct risico kan vormen voor de gezondheid. Dat meldt de Volkskrant op basis van een bevestiging van de woordvoerdster van staatssecretaris Joop Atsma (Milieu).
Atsma heeft op verzoek van de Tweede Kamer deze zomer met alle provincies en de dertig grootste gemeenten in kaart gebracht hoeveel ‘humane spoedlocaties’ er nog zijn. In 2008 stond de teller op 1832, nu zijn dat er nog 414.
Alle locaties moeten voor 2015 gesaneerd zijn, of de risico’s moeten beheersbaar zijn gemaakt. Dat is in 2009 afgesproken. Provincies en gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk.
Bij het bepalen van ‘humane spoedlocaties’ wordt niet alleen gekeken naar hoe verontreinigd de grond is, maar ook naar hoe de grond wordt gebruikt. Wanneer kinderen op een vervuilde bodem spelen, of wanneer groente uit een vervuilde (volks)tuin wordt gegeten, zijn de risico’s voor de gezondheid groter.
Altijd op de hoogte: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
cc-foto: Mr. Pi

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.