Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

45.000 demonstranten op de been in Brussel bij Catalaanse demonstratie

  •  
07-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
BELGIUM-SPAIN-CATALONIA-POLITICS-DEMO

© 2017-12-07 11:53:31 People wave a giant Catalan 'Estelada' flag during a pro-independence demonstration on December 7, 2017 in Brussels. Organised by pro-independence civil society organisati

In Brussel wordt donderdag weer gedemonstreerd tegen het handelen van Spanje en Europa in de Catalaans-Spaanse crisis. Ruim 45.000 betogers lopen mee in een mars. De organisatie had gerekend op 20.000 demonstranten.
De betogers roepen Europese instellingen op om zich niet langer afzijdig te houden. “Het recht op zelfbeschikking moet gerespecteerd worden”, klinkt het. Het neerslaan van de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië door Spanje heeft Europese leiders in een lastig parket gebracht; de houden zich veelal afzijdig.
De betogers eisen eveneens de vrijlating van Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de voorzitters van de Catalaanse onafhankelijkheidsorganisaties ANC en Omnium Cultural. Ook de afgezetten Catalaanse leider Carles Puigdemont loopt met de mars mee. Puigdemont verblijft al weken in België. Spanje had aanvankelijk een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor Puigdemont en vier van zijn ministers, maar heeft dat inmiddels weer ingetrokken. Wanneer Puigdemont zich weer in Spanje bevindt, zal hij wel worden opgepakt.
De demonstratie is een initiatief van de pro-onafhankelijkheidsorganisaties Catalaanse Nationale Vergadering en Òmnium Cultural.
In Catalonië zijn op 21 december nieuwe verkiezingen. De regering in Spanje heeft die uitgeschreven nadat Puigdemont de regio onafhankelijk verklaarde en door Madrid werd afgezet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.