91

‘45.000 Russen staan paraat aan de poort van Oekraïne’

Russisch leger staat klaar om in te grijpen in Oost-Oekraïne ... Voorzitter Europese Commissie waarschuwt Poetin: 'Geen enkele reden rechtvaardigt militair ingrijpen'

Rusland heeft aan de grens met Oekraïne zeker 45.000 man samen getrokken. Dat beweert een woordvoerder van het Oekraïense regeringsleger. De Russen zouden worden ondersteund door 160 tanks, 390 artilleriesystemen, 192 gevechtsvliegtuigen en 137 aanvalshelikopters.

Volgens NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen is het zeer waarschijnlijk dat het Kremlin overweegt op korte termijn in te grijpen in Oost-Oekraïne. Vorige week ging de NAVO er nog vanuit dat er 22.000 Russen aan de grens met Oekraïne gestationeerd zijn.

Volgens generaal Tom Middendorp zijn de Russen overigens niet alleen actief aan de grens met Oekraïne, maar ook op Oekraïens territorium. In een briefing in de Tweede Kamer zei de commandant der strijdkrachten dat ook in het gebied dat door de Russische separatisten wordt gecontroleerd Russische militairen actief zijn. De Volkskrant schrijft daarover:

Hij vergeleek de ontplooiing van Russische eenheden op Russisch grondgebied met de activiteiten voorafgaand aan de Russische annexatie van de Krim. ‘Het verschil is dat ze nu echt ontplooid zijn, dus in feite zijn ze al een stap verder gegaan.’ Middendorp sprak over een actieve en openlijke ondersteuning van de separatisten door het Russische leger, dat bezig is ‘dagelijks de grenzen op te rekken’.”

Eén van de redenen om de repatriëringsmissie op de rampplek van de MH17 af te breken, was vorige week de Russische troepenopbouw aan de grens.

Inmiddels heeft voorzitter Barroso van de Europese Commissie Poetin gewaarschuwd niet militair in te grijpen in Oost-Oekraïne. In een telefoongesprek met de Russische president  zou Barroso hebben benadrukt dat geen enkele reden een militaire actie rechtvaardigt. “Ook geen humanitaire reden.”

NOS: Barroso waarschuwt Poetin

cc-foto: Jeroen Akkermans

Geef een reactie

Laatste reacties (91)