Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

46 jaar later, Maagdenhuis weer bezet

  •  
25-02-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
maagdenhuis300.jpg
Update: Maagdenhuisbezetting werpt voorzichtig vruchten af: College van Bestuur gaat studentlid toevoegen ... Studenten nemen daar geen genoegen mee ... Amsterdamse burgemeester spreekt studenten toe … Studenten willen meer inspraak en transparantie … Werden eerder uit Bungehuis gezet
In Amsterdam hebben zeker duizend studenten het Maagdenhuis bezet. Ze protesteren er tegen het beleid van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en eisen een meer democratisch bestuur en meer transparantie. Het uiteindelijke doel is om meer inspraak te krijgen in het hoger onderwijs. Uiteindelijk eisen ze het aftreden van het universiteitsbestuur. Eerder werden de studenten die het Bungehuis bezet hielden nog ontruimd, nadat de rechter had besloten dat ze het gebouw niet langer bezet mochten houden.
Updates onderaan
Bij de ontruiming van het Bungehuis dinsdag werden nog zo’n 46 studenten gearresteerd. Het OM heeft echter besloten de zaken tegen hen te seponeren.
Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVD) verklaart tegen de Amsterdamse stadszender AT5:
Het is nu echt wel duidelijk dat studenten en docenten meer inspraak en transparantie willen. Zolang het bestuur wel met ons praat, maar niet luistert zullen we actie blijven voeren.
Nadat de betogers woensdagavond langs verschillende gebouwen van de UvA trokken, eindigden ze bij het Maagdenhuis, waar het universiteitsbestuur huist. Net als in 1969.
De studenten willen dat 1. Het bestuur van de UvA per direct aftreedt en 2. Dat de raad van toezicht binnen een maand verkiezingen uitschrijft voor een nieuw bestuur, verkozen door alle studenten en docenten.
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan vond het aanvankelijk niet aan hem om in te gaan op het verzoek van de UvA-studenten om met hen in gesprek te treden. Vanuit het Maagdenhuis hadden de studenten deze oproep aan hun burgervader gedaan. Tegenover Joop verklaarde een woordvoerder hierover:
In de optiek van de gemeente Amsterdam is dit een zaak tussen de universiteit en haar studenten. De burgemeester ziet het dus niet als zijn taak om nu te reageren want hij is hierin geen partij. Een oproep aan de burgemeester via de camera van AT5 is een ingewikkelde, want wat is het draagvlak daarvan? Er moet een formeel verzoek komen en dan zal er geantwoord worden.
Rond middernacht besloot de burgemeester toch gehoor te geven aan de oproep van de studenten en ging langs in het Maagdenhuis. Daar kondigde hij aan dat er, net als bij het Bungehuis, een ‘vreedzame uitzetting’ van de demonstranten zal plaatsvinden. Ook zei hij de acties niet te steunen, al zegt Van der Laan de problemen wel te begrijpen.
Ik zeg niet: wat een schande dat jullie hier zijn binnengevallen. Dit is Amsterdam. En in Amsterdam kan altijd net iets meer. Omdat er in Amsterdam iets is, dat heet tolerantie. Als ik dit als misdaad zag, zou ik hier niet zijn.
Rond half twee zou Van der Laan het Maagdenhuis weer hebben verlaten.
In mei 1969 werd het Maagdenhuis al eerder bezet door studenten die, net als nu, meer inspraak eisten van het universiteitsbestuur. Vijf dagen lang hielden de studenten het bestuursgebouw bezet. Sindsdien staat een bezetting van het Maagdenhuis symbool voor het afdwingen van meer inspraak door studenten. Zo werd het in 1978 weer bezet uit protest tegen de wet op de universitaire bestuursstructuur, alsook in 1980, uit protest tegen het niet benoemen van twee vrouwelijke hoogleraarskandidaten. Ook hierna volgden nog vele bezettingen, in 1990, 1993, 1996 en de laatste in februari 2005. Destijds protesteerden studenten tegen de plannen van Mark Rutte om het wettelijke collegegeld voor langstudeerders te verhogen.
Woensdagavond heeft het universiteitsbestuur nog laten weten dat van aftreden absoluut geen sprake zal zijn. Ook is wederom aangifte gedaan tegen de bezetters. De burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie moeten nu een besluit nemen over het al dan niet ontruimen van het Maagdenhuis.
Update 11.00 Donderdag gaan de actievoerende studenten aan tafel met minister Bussemaker (Onderwijs). Zij wil nu hun kant van het verhaal horen. Ze heeft een delegatie van De Nieuwe Universiteit (DNU) uitgenodigd op het ministerie. Ook vertegenwoordigers van het LSVB en het Interstedelijk Studenten Overleg(ISO) sluiten zich bij het gesprek aan. De uitnodiging om het haar te komen spreken was al verzonden voordat de studenten het Maagdenhuis bezetten, zegt een woordvoerder van Bussemaker.
Update 14.00 De actievoerende studenten blijven het Maagdenhuis bezetten. Ze vinden dat er een gebrek is aan inbreng op het beleid van de universiteit en eisen aftreden van de Raad van Bestuur. Het College van Bestuur heeft donderdag een aantal toezeggingen gedaan om de studenten tegemoet te komen. Zo wordt een student-lid toegevoegd aan het bestuur, blijven alle talen-opleidingen in ieder geval de komende twee jaar onveranderd bestaan en wordt er meer geld gereserveerd voor Geesteswetenschappen. Wat betreft de studentin is nog onbekend welke bevoegdheden de afgevaardigde zal krijgen, of wie het zal worden en wat het concreet zal betekenen.
Volg Willem van Ewijk op Twitter voor de laatste ontwikkelingen

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.