20

5 miljoen voor schikkingen na vaccin Mexicaanse griep

Het kabinet heeft 5 miljoen euro opzij gezet voor de uitkering van schadevergoedingen aan mensen die ernstig ziek zijn geworden na een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Dat meldt de Volkskrant op basis van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

In 2009 werden meer dan een half miljoen kinderen in Nederland ingeënt met het griepvaccin Pandemrix. Later zou uit een enkel Zweeds onderzoek blijken dat narcolepsie vaker voorkomt bij kinderen die het vaccin toegediend kregen, terwijl dat bij andere onderzoeken geenszins het geval bleek. Een oorzakelijk verband is nooit vastgesteld, maar minister Schippers van Volksgezondheid gaf in 2014 toch opdracht om tot een schikking te komen. Weliswaar zonder aansprakelijkheid te erkennen. Omdat het raadplegen van onder meer onafhankelijke deskundigen ‘meer tijd vergt dan voorzien’ werd de procedure op de begroting doorgeschoven naar 2019.

Volgens de Volkskrant zou het gaan om zeven tot elf mensen die als baby of peuter het vaccin Pandemrix toegediend kregen, waarbij later de diagnose narcolepsie werd gesteld. Narcolepsie is een zeldzame hersenaandoening die maakt dat een patiënt op elk willekeurig moment in slaap kan vallen. Er bestaat geen geneesmiddel voor de ziekte maar de symptomen kunnen met medicijnen worden bestreden.

Cc-foto: Wikicommons, Alcibiades

Geef een reactie

Laatste reacties (20)