66

50.000 demonstranten tegen zorgwekkende Belgische kerncentrales

Zo’n 50.000 mensen hebben zondag een menselijke ketting gevormd vanaf de Belgische kerncentrale Tihange, nabij Luik, via Maastricht naar Aken, een afstand van zo’n 90 kilometer. Ze protesteren daarmee tegen de Belgische kerncentrales van Tihange en Doel die in zorgwekkende toestand verkeren. HLN schrijft:

Met de actie eisen de initiatiefnemers de onmiddellijke sluiting van de ‘scheurtjescentrales’ Doel 3 en Tihange 2. Enkele jaren geleden werden heel kleine scheurtjes vastgesteld in de reactorkuipen van die centrales. Na lang onderzoek mochten de centrales van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) toch weer elektriciteit leveren. Dat leidde tot ongerustheid bij burgers, besturen en organisaties in België, Nederland en Duitsland.

De Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen besloot vorig jaar miljoenen extra jodiumtabletten in te slaan omdat ze zich zorgen maken zorgen over de kernreactor in Tihange. Ook Nederlandse politici zijn ongerust. De regering bestelde in het voorjaar van 2016 15 miljoen jodiumtabletten voor het geval er bij een van de centrales een kernramp plaatsvindt. Minister Schulz heeft de zaak al eens aangekaart maar kreeg als reactie van de Belgische regering te horen dat er niets aan de hand is. De kerncentrale van Doel, dat twee kilometer van de grens verwijderd ligt, kampt regelmatig met storingen. Tihange ligt op 50 kilometer van Maastricht.

De demonstranten willen dat de kerncentrales gesloten worden en er een overstap wordt gemaakt naar schone energie.

Geef een reactie

Laatste reacties (66)