18

’50 bedrijven goed voor driekwart uitstoot van ’s werelds grootste bedrijven’

Grootste boosdoeners: Walmart, ExxonMobil, Bayer en Samsung

Vijftig van ’s werelds 500 grootste bedrijven zijn verantwoordelijk voor maar liefst 73 procent van de totale uitstoot van al die bedrijven. Bovendien doet de top-50 vrijwel niets aan hun klimaatdruk. Die steeg in de voorbije jaren, in tegenstelling tot de rest van de sector.

Jaarlijks stoten de vijfhonderd grootste bedrijven samen zo’n 3,6 miljoen ton broeikasgassen uit. Dat heeft PriceWaterhouseCoopers becijferd. Tien procent van die bedrijven is verantwoordelijk voor zo’n 73 procent van die uitstoot. De grootste boosdoeners: Walmart, ExxonMobil, Bayer en Samsung.

De grootste bedrijven hebben de afgelopen jaren hun best gedaan om de totale uitstoot te verkleinen. Met succes. De tien procent die verantwoordelijk is voor de meeste uitstoot, lukte het echter niet. Zij vergrootten hun klimaatafdruk sinds 2009 met 1,65 procent.

Uit het rapport van de Global 500 blijkt dat energiebedrijven de slechtste leerlingen van de klas zijn. Zij hebben al de grootste uitstoot van alle sectoren en doen het minste hun best om de gewoontes te veranderen. In het rapport staat dat het terugdringen van de uitstoot van de energiesector cruciaal is om de klimaatverandering te beperken:

Sinds 2009 is de uitstoot van de tien bedrijven met de grootste uitstoot gegroeid met 53 procent. De sector telt ook het grootste aantal bedrijven zonder doelstellingen om hun uitstoot te beperken (24 procent).

Het rapport van PricewaterhouseCoopers kon rekenen op bijdragen van 403 (81 procent) van de Global 500-bedrijven, aldus Trouw.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (18)