Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

50-plussers verlagen risico op kanker met dagelijks aspirientje

  •  
07-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aspirine_300.jpg
Het verkleinen van de kans op bloedingen, verlaagt ook het gevaar op kanker
De Britse neuroloog Peter Rothwell van de universiteit van Oxford adviseert gezonde 50-plussers om dagelijks een aspirientjes nemen. Wie dat minstens vijf jaar doet, verlaagt zijn kans op het krijgen van kanker aan maag, darm en lever. Dat schrijft Rothwell in een vandaag gepubliceerd artikel in The Lancet.
De kans op kanker in het verteringsmechanisme wordt verlaagd met 20 procent wanneer ouderen dagelijks een aspirientje slikken, beweert de neuroloog. Hij onderzocht het langdurig slikken van aspirine bij 25.000 deelnemers.
Aspirine maakt het bloed dunner en dat verkleint bloedingen bij een ouder wordend lichaam, maar daardoor wordt de kans op kanker ook kleiner, bewijst het onderzoek van Rothwell.
Al vijftien jaar is bekend dat een dagelijks aspirientje een preventieve werking heeft bij mensen die een hartziekte hebben. De stof in het pilletje verdunt het bloed waardoor minder klonters die bloedvaten ontstoppen, waardoor het hart geen bloedtoevoer meer krijgt. NRC: Aspirientje per dag helpt tegen kanker cc-foto Feffef

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.