Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

50 Uur per jaar in de file

  •  
21-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Files300.jpg
Nederlanders nummer twee op ranglijst Europese en Noord-Amerikaanse landen. Aantal files in Europa wel teruggelopen dankzij crisis
Nederlandse automobilisten staan gemiddeld vijftig uur per jaar in de file, meldt onder andere RTL Nieuws. Daarmee komt Nederland op nummer twee op de ranglijst van Europese en Noord-Amerikaanse landen. Alleen de Belgen zijn nog meer tijd kwijt aan stapvoets rijden en stilstaan, blijkt Amerikaans onderzoek.
Op donderdagen tussen 16:00 en 17:00 uur is het in Nederland het drukste op de weg. Het kost automobilisten dan gemiddeld 25 procent meer tijd om thuis te komen. En in Rotterdam verspillen automobilisten jaarlijks de meeste tijd aan in de file staan: maar liefst 66 uur. Dat blijkt uit data van het bedrijf INRIX dat file-informatie verzamelt en analyseert.
De Belgische publieke omroep VRT meldt over het fileleed aldaar:
De ergste filesteden in België zijn Brussel en Antwerpen. Je verliest er op jaarbasis gemiddeld respectievelijk 72 en 71 uur in het verkeer. Alleen in de Italiaanse stad Milaan is het fileleed nog groter. In grote steden als Parijs (op 4 in de lijst) en Londen (op 10) verloopt het verkeer dus een pak vlotter. In België vervolledigen Gent, Charleroi en Luik de top 5 van ergste filesteden.
In heel Europa is het aantal uren dat automobilisten in de file staan wel teruggelopen. “Verkeersopstoppingen laten zien hoe het een land economisch afgaat”, zegt Klaas Kunder van Inrix. “In Portugal, dat erg lijdt onder de eurocrisis, is het aantal file-uren in twee jaar tijd gehalveerd van 49 naar 27 uur”. In Nederland is dat slechts 6 procent minder.
Terugloop_van_files_in_negen_Europese_landen

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.