23

50 Uur per jaar in de file

Nederlanders nummer twee op ranglijst Europese en Noord-Amerikaanse landen. Aantal files in Europa wel teruggelopen dankzij crisis

Nederlandse automobilisten staan gemiddeld vijftig uur per jaar in de file, meldt onder andere RTL Nieuws. Daarmee komt Nederland op nummer twee op de ranglijst van Europese en Noord-Amerikaanse landen. Alleen de Belgen zijn nog meer tijd kwijt aan stapvoets rijden en stilstaan, blijkt Amerikaans onderzoek.

RTL meldt

Op donderdagen tussen 16:00 en 17:00 uur is het in Nederland het drukste op de weg. Het kost automobilisten dan gemiddeld 25 procent meer tijd om thuis te komen. En in Rotterdam verspillen automobilisten jaarlijks de meeste tijd aan in de file staan: maar liefst 66 uur. Dat blijkt uit data van het bedrijf INRIX dat file-informatie verzamelt en analyseert.

De Belgische publieke omroep VRT meldt over het fileleed aldaar:

De ergste filesteden in België zijn Brussel en Antwerpen. Je verliest er op jaarbasis gemiddeld respectievelijk 72 en 71 uur in het verkeer. Alleen in de Italiaanse stad Milaan is het fileleed nog groter. In grote steden als Parijs (op 4 in de lijst) en Londen (op 10) verloopt het verkeer dus een pak vlotter. In België vervolledigen Gent, Charleroi en Luik de top 5 van ergste filesteden.

In heel Europa is het aantal uren dat automobilisten in de file staan wel teruggelopen. “Verkeersopstoppingen laten zien hoe het een land economisch afgaat”, zegt Klaas Kunder van Inrix. “In Portugal, dat erg lijdt onder de eurocrisis, is het aantal file-uren in twee jaar tijd gehalveerd van 49 naar 27 uur”. In Nederland is dat slechts 6 procent minder.

RTL: Nederland tweede fileland in uren 

VRT: Wereldtop filerijden

Geef een reactie

Laatste reacties (23)