236

50Plus -1

Update: Krol overweegt actief te blijven voor 50Plus ... Roemt eigen resultaten, erkent fouten ... Henk Krol stapt op na onthulling via PubLeaks over ontduiking pensioenafdracht ... Voormalig hoofdredacteur Gaykrant eerder in opspraak

Henk Krol stopt per direct als partijleider en Kamerlid van 50Plus. Dat heeft hij medegedeeld in een schriftelijke verklaring aan de Volkskrant. Eerste Kamerlid en 50Plus oprichter Jan Nagel heeft bevestigd dat Krol zijn functie neerlegt.

Het aftreden van Krol volgt zeer snel op onthullingen die de Volkskrant vanochtend deed over de partijleider. De Gaykrant waar hij hoofdredacteur van was zou jarenlang geen pensioenpremies hebben afgedragen. Oud-medewerkers die voor het bedrijf werkten, komen daardoor nu in de problemen. 

De Volkskrant:

Tussen 2004 en 2007 en in 2009 betaalde Krol geen werkgeversbijdrage voor het pensioen van zijn werknemers, en hield hij het geld achter dat de mensen zelf inlegden. De oud-medewerkers hebben daardoor nu een pensioengat van vier of vijf jaar. Ondanks een dienstverband van twaalf tot veertien jaar hebben ze als gevolg hiervan een pensioen opgebouwd dat vaak niet hoger is dan 60 euro per maand.

Volgens Krol was hij indertijd niet bekend met het feit dat de premies niet werden afgedragen. Een oud-medewerker was hier voor verantwoordelijk. Toen de misstand aan het licht kwam moesten alle medewerkers van Krol een verklaring tekenen waarmee ze afstand deden van hun pensioenrechten. Anders was de Gaykrant volgens Krol failliet gegaan.

Henk Krol bij de lancering van de anti homogeweld app "Bashing" in Café Kalff in UtrechtDe Volkskrant kwam de kwestie op het spoor via Publeaks, de kortgeleden gelanceerde klokkenluiderssite van een aantal samenwerkende media.

De onthullingen zijn extra schokkend omdat Henk Krol als leider van 50Plus juist fel van leer trok tegen bedrijven die rommelden met pensioengelden of er begrotingsgaten mee dichtten. ‘Gewoon diefstal’, noemde hij dat gedrag.

Krol en 50Plus kwamen eerder in opspraak. Het AD onthulde in februari dat er bij 50Plus een organisatorische janboel heerste en er sprake was van belangenverstrengeling met onder meer het bedrijf van Krol. 50Plus heeft twee zetels in de Tweede Kamer. Een peiling van de Politieke Barometer van donderdag stelt dat de partij inmiddels voldoende kiezers zou trekken voor 9 zetels.

Update 9:15

In de verklaring van Krol somt hij zijn eigen verdiensten, in de zin van goede daden, op om de lezer te ovetuigen dat zijn bedoelingen nobel zijn. Volgens Krol zijn de fouten het gevolg van het feit dat hij ‘geen boekhouder’ is maar zich liever concentreert op actie en resultaten. Hij sluit af met:

Ik had me moeten realiseren dat iedereen in Den Haag onder een vergrootglas ligt. Elk foutje uit het verleden wordt gewikt en gewogen. Als 63-jarige – het één na oudste Kamerlid – had ik moeten weten dat ik meer bagage met de daarbij behorende vlekjes en luchtjes zou hebben dan politici die recht uit de schoolbanken volksvertegenwoordiger worden. 

Ik heb vele fouten gemaakt. Daardoor heb ik vijanden gekregen. Mijn strijd was echter immer oprecht, mijn aanpak evenwel niet altijd goed doordacht. Het is me onmogelijk geworden die strijd tot een goed einde te brengen. Mijn fouten erken ik. Ik hoop dat mijn vijanden zullen begrijpen dat mijn bedoelingen goed waren. De strijd gaat verder. Ik ben op dit moment door al mijn krachten heen. Ik hoop dat anderen de strijd, die heel hard nodig is, zullen voortzetten.

Volgens Norbert Klein, het andere kid van de tweekoppige Kamerfractie van 50Plus, is er sprake van een ‘persoonlijk drama’. Jan Nagel zegt in een reactie: “Krol heeft zich geweldig voor 50PLUS ingezet. Hij was zeer populair en zorgde ervoor dat onze partij van twee zetels naar dubbele cijfers in de peilingen is gegaan.”

De derde op de lijst, Martine Baay-Timmerman, zal gevraagd worden de zetel van Krol over te nemen. Deze advocaat in Huizen is bekend omdat ze er in slaagde de peperdure spitsstrook op de A1 kort na aanlag door de rechter te laten sluiten. Ze zit al in het bestuur van de partij, waar overigens vorige maand nog een crisis uitbrak. Twee bestuursleden werden geroyeerd. Door de rel die daarover ontstond, stapten de voorzitter en twee andere bestuursleden op.

Update 18.10

Henk Krol wil actief blijven voor 50Plus. In een interview met RTL Nieuws heeft hij dat laten weten. Krol wilde niet voor de camera reageren, maar wilde wel zijn verhaal doen. In het RTL Nieuws van 18:00 en 19:30 vertelt verslaggever Pim Sedee over het gesprek dat hij met Krol heeft gehad. RTL citeert Krol:

Ik heb vandaag zo veel steunbetuigingen gekregen uit de politiek, uit de partij en van de kiezers dat ik overweeg om voor de partij actief te blijven. Ik denk dat ik te beschadigd ben om als fractievoorzitter terug te keren, maar misschien kan ik me als bestuurslid blijven inzetten voor ouderen.

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (236)