Laatste update 19:06
21

50Plus accepteert schoorvoetend economische realiteit

Ouderenpartij 50Plus schuift de ‘alternatieve feiten’ van lijsttrekker Henk Krol terzijde en geeft alsnog toe aan de economische werkelijkheid zoals voorgerekend door het Centraal Planbureau. Op een tumultueuze persconferentie vanmiddag bleek dat 50Plus er al weken van uitgaat van dat het wel degelijk 12 miljard euro kost om de AOW-leeftijd terug te brengen naar 65 jaar.

Liegen
De afgelopen weken beweerde lijsttrekker Krol talloze keren dat de maatregel ‘slechts’ 3,5 miljard euro zou gaan kosten. Toen Lodewijk Asscher (PvdA) Krol er in een recent debat fijntjes op wees dat het werkelijke cijfer 12 miljard bedraagt, beet Krol hem toe: “U liegt dat u barst.”

Krol was vandaag niet aanwezig op de persconferentie. In zijn plaats presenteerden oud-CDA-staatssecretaris Martin van Rooijen met collega-senator Jan Nagel de financiële verantwoording van het verkiezingsprogramma van 50Plus, dat draait om twee centrale punten: ‘de AOW terug naar 65’ en ‘welvaartsvaste AOW’. Nagel:

“We zijn heel eerlijk, Henk had dat anders moeten formuleren. Vanaf nu geldt de door ons gecorrigeerde versie.”

Van Rooijen voegde daaraan toe:

“U zult versteld staan hoe makkelijk het terugbrengen naar 65 is. Het enige wat Henk Krol erbij had moeten zeggen, is dat het met additionele maatregelen wel mogelijk is, een welvaartsvaste AOW op 65.”

Hoe de partij dat financieel voor zich ziet of wat die ‘additionele maatregelen’ dan zouden zijn werd evenwel niet duidelijk.

De kleinkinderen betalen
Volgens het AD wordt de financiële dekking bij 50Plus gezocht in lastenverzwaringen voor jongere generaties:

“Zo wordt de arbeidskorting voor werkende mensen bevroren (opbrengst: 1,7 miljard). Daarnaast wil de ouderenpartij voor burgers de inkomstenbelasting verhogen (levert 0,8 miljard op). Verder krijgt het bedrijfsleven een lastenverhoging van ruim 3,5 miljard euro om de oren. Ook moet accijns op wiet worden ingevoerd (na legalisatie), de accijns op tabak dient te stijgen en suikerhoudende frisdranken en snoep moeten onder het hoge btw-tarief komen. Verder komt er een extra bezuiniging van 1,4 miljard terecht bij de provincies, de gemeenten en het Rijk.”

Lees ook op Joop: Henk Krol gaat af bij presentatie AOW-plan 50Plus

Geef een reactie

Laatste reacties (21)