Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

50Plus in het geweer tegen pin-only overheidsloketten

  •  
16-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
43694023160_c27b9d54c8_k

© cc-foto: Marco Verch https://flic.kr/p/29z6hNU

Kamerlid Martin van Rooijen van 50 Plus heeft in de Kamer het beleid van gemeenten aan de kaak gesteld die geen contant geld meer accepteren. De Nederlandse Bank (DNB) stelde al eerder dat papiergeld bruikbaar moet blijven. De inmiddels 21 gemeenten die cash-geld afschaften lopen voor de troepen uit want bijna de helft van alle betalingen worden nog contant verricht. Burgers kunnen in transacties met de overheid, anders dan consumenten, niet naar een concurrent overstappen die wel papiergeld accepteert.
50Plus wordt gesteund door andere fracties schrijft Trouw maar de minister wil nog niet in actie komen:
"De Kamer deelt zijn zorgen. “Wat is een wettig betaalmiddel waard als zelfs gemeenten het niet meer accepteren?”, vraagt Henk Nijboer (PvdA) zich af. “Gemeenten hebben een voorbeeldfunctie”, vindt Michiel Ronnes (CDA). (…) Ook minister Hoekstra van financiën vindt dat gemeenten waar alleen met een pinpas kan worden betaald met een oplossing moeten komen. “Het is belangrijk dat contant geld beschikbaar blijft, zeker voor kwetsbare groepen.” Maar hij ziet ‘nog geen reden tot ingrijpen’."
In sommige gevallen, zoals in een Zeeuws ziekenhuis, is het pin-only beleid vrijwillig teruggedraaid.
cc-foto: Marco Verch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.