9

50Plus ontslaat medewerker die anonieme donatie van 15000 euro wilde aannemen

De manager van het partijbureau van 50Plus is ontslagen, nadat ze zich bereid had getoond een anonieme donatie van 15.000 euro cash aan te nemen. Partijvoorzitter Geert Dales spreekt van “een ernstige vertrouwensbreuk” en benadrukt dat dergelijke giften “volstrekt ontoelaatbaar” zijn.

Een onderzoeksjournalist van de Telegraaf benaderde politieke partijen namens een fictieve donateur die zogenaamd anoniem wenste te blijven. Alleen 50Plus bleek bereid het complete bedrag te accepteren en adviseerde om het geld in een envelop vol contant geld af te leveren bij het partijbureau. Andere partijen gaven het advies om het geld te doneren via een stichting, de donatie op te knippen over meerdere jaren of het geld via verschillende familieleden in kleinere bedragen over te maken. Slechts drie partijen (SP, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie) wezen de donatie van de hand met verwijzing naar de regel dat donaties van meer dan 4500 euro per jaar openbaar moeten zijn. De PVV reageerde helemaal niet op de mail.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil opheldering van de genoemde partijen. Een woordvoerder stelt desgevraagd:

Hoewel de wet in materiële zin hierbij niet overtreden is, lijken partijen niet in de geest van de wet te handelen”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)