17

50Plus-voorman Krol beboet in hack-zaak

Krol over de uitspraak: 'Vreemd en merkwaardig' ... Boete: 750 euro, niet voor inbreken in website Brabants laboratorium, maar voor naar de media gaan

50Plus-fractievoorzitter Henk Krol moet van de rechter een boete van 750 euro betalen voor het inbreken op de website van het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U.

De rechtbank in Den Bosch vindt dat Krol te ver is gegaan omdat hij na de ontdekking dat hij eenvoudig op de site kon inloggen, meteen naar de media is gestapt. Daarmee gaf hij laboratorium te weinig tijd om te reageren, zo meldt de Volkskrant.

Krol in een eerste reactie:

Vreemd en merkwaardig. Een hele merkwaardige kwestie. Ik ben blij dat ik niet veroordeeld word voor het hacken, maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand veroordeeld wordt omdat hij naar de pers liep.”

In de uitspraak staat dat het hacken een ‘hoger doel’ diende. Daarom is hij daarvoor niet veroordeeld. De politicus brak in bij de site om te bewijzen dat de beveiliging gemakkelijk te omzeilen was.

De site van Diagnostiek voor U is bedoeld voor medische professionals en bevat de medische gegevens van duizenden Brabanders. Krol kreeg de inloggegevens via een vrijwilliger en lid van 50PLUS, die de code had afgekeken van zijn psychiater. De vrijwilliger krijgt een boete van 250 euro. Krols veroordeling heeft geen gevolgen voor zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer, aldus de Volkskrant.

Volkskrant: 750 euro boete voor 50Plusser Krol in hack-zaak

Foto-cc: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (17)