Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

50Plus wees sollicitatie Jan Dijkgraaf af

  •  
06-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
Portretten Jan Dijkgraaf

© 2016-12-04 10:00:47 EESTERGA - Portret van Jan Dijkgraaf. De journalist wordt lijsttrekker van de nieuwe partij GeenPeil. ANP CATRINUS VAN DER VEEN

Jan Dijkgraaf, de lijsttrekker van GeenPeil, heeft eind oktober gesolliciteerd als Kamerlid voor 50Plus. Dat meldt de NOS. “Als je openheid wil, dan moet het helder zijn wat je hebt gedaan”, zegt 50Plus-partijvoorzitter Jan Nagel tegen NOS. Volgens Nagel is Dijkgraaf opportunistisch, 50Plus besloot dan ook om niet met hen in zee te gaan. Maandag kondigde Dijkgraaf aan als lijsttrekker voor de nieuwe partij GeenPeil de Tweede Kamer in te willen. Nagel:
"Dijkgraaf heeft plechtig verklaard dat hij het programma van 50Plus steunt. Hij stelde als voorwaarde dat hij minimaal op plaats 6 moest komen. Maar wij hadden betere kandidaten."
NOS heeft de sollicitatiebrief van Dijkgraaf ingezien waarin hij schrijft dat hij wil zorgen “dat Nederland een mooier land wordt”. Dijkgraaf voelt zich overigens niet afgewezen door 50Plus, ook al wilde die partij niet met hem in zee. NOS:
"In een reactie zegt Jan Dijkgraaf dat hij de mogelijkheden bij 50Plus wilde aftasten. Toen hij hoorde dat GeenPeil de Tweede Kamer in wilde, koos hij daarvoor. “Voor mij werd dat op 5 november pas bekend. Als er tussendoor iets langskomt dat beter bij me past, dan switch ik. Ik vind dat niet zo raar."
50Plus weigerde Jan Dijkgraaf op de lijst te zetten onder meer vanwege het “journalistieke” verleden van Dijkgraaf. Als hoofdredacteur van het blad Binnenhof was hij verantwoordelijk voor het leeghalen van de prullenbak van D66-leider Alexander Pechtold, om op die manier privé-informatie te kunnen achterhalen, waarop een publicatie van vier pagina’s volgde. “Dat is niet helemaal de stijl van 50Plus”, aldus Nagel. Volgens Dijkgraaf solliciteerde hij overigens op verzoek van Henk Krol.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.