26

50Plus zowel organisatorisch als financieel een puinhoop

De 50Plus-partij van Henk Krol is niet alleen organisatorisch een puinhoop, de boekhouding gaat ook aan alle kanten de mist in. Daarvoor waarschuwt de financiële controlecommissie van de partij. De commissie adviseert de leden ‘dringend’ de jaarrekening van 50Plus af te keuren.

Het advies staat in een spoedverslag van de financiële controlecommissie, een onafhankelijk orgaan binnen de partij. Volgens hen deugt de verantwoording van gelden door het wetenschappelijk bureau niet. Volgens het AD, dat een anonieme brief over de situatie binnen 50Plus ontving, gaat het om ‘niet genoemde ontvangen subsidies’ ter waarde van 100.000 tot 150.000 euro.

Dit zou mede aanleiding zijn geweest voor het recente vertrek van bijna het voltallige hoofdbestuur van de partij. Aanstaande zaterdag is er een ledenvergadering waar een formele goedkeuring van de jaarrekening door de leden plaats moet vinden. De controlecommissie roept nu op dat niet te doen. Ook vindt de commissie dat het opgestapte hoofdbestuur niet ontslagen mag worden, omdat zij daarmee hun verantwoordelijkheid voor het financiële wanbeleid ontlopen.

Volgens de opgestapte voorzitter Jan Zoetelief is de verklaring van de commissie ‘klinkklare onzin’. Ook de beschuldiging dat hij het stuk wilde achterhouden voor de leden, de reden dat de rest van het bestuur opstapte, klopt volgens hem ook niet. Volgens Zoetelief is de jaarrekening ‘gewoon goedgekeurd door de accountant’.

De partijwoordvoerder van 50Plus heeft in een reactie laten weten dat het bericht van de commissie ‘een verklaring, geen officieel advies’ is. Dit omdat vanwege interne conflicten de controlecommissie nog maar uit één persoon bestaat. Het hoofdbestuur, dat ook nog maar uit één persoon bestaat, namelijk Hylke ten Cate, heeft besloten dat het bericht van de commissie wel besproken wordt op de ledenvergadering.

Op de ledenvergadering zal ook een nieuw hoofdbestuur worden gekozen voor de partij waar interne ruzies schering en inslag zijn. Jan Zoetelief zal niet langer beschikbaar zijn. ‘Dag op dag verschijnen er berichten vol met vunzigheid en vuiligheid over mij, en dat neemt alleen maar toe,’ liet hij weten. ‘Het is allemaal zo op de man en dat voor onbetaald vrijwilligerswerk.’

Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (26)