15

52 Olympische sporters doen oproep aan Poetin, IOC en sponsors

'Schaf anti-homowet af' ... 'IOC moet in actie komen'

52 Olympische sporters uit zeven landen, maar niet uit Nederland, roepen de Russische president Poetin op de omstreden anti-homowet af te schaffen. De sporters, waaronder 12 die in Sotsji deelnemen aan de Spelen, vernoemen zichzelf naar het ‘zesde principe’ uit het handvest van de Olympische Spelen.


Dat zesde principe luidt:

Iedere vorm van discriminatie met betrekking tot een land of een persoon op basis van ras, religie, politiek, geslacht of anderszins is onverenigbaar met het behoren tot de Olympische Beweging.

Rosanna Crawford - Team CanadaDe sporters, goed voor tientallen medailles, bekritiseren het IOC en de internationale sponsors dat die te weinig doen tegen de omstreden wetgeving. Tennisser Martina Navratilova is een van de ondertekenaars, evenals de Canadese Rosanna Crawford (foto). Volgens de ondertekenaars lenen de Olympische Spelen zich weliswaar niet voor het bedrijven van politiek maar is hier sprake van een situatie waarbij het leven en welzijn van mensen in gevaar wordt gebracht. Er mag geen sprake van zijn dat de misstand wordt doodgezwegen. De Russische autoriteiten proberen met ondertussen man en macht de kwestie te verdoezelen. Zo stelde de chef van Sotsji 2014 dat sporters die willen protesteren dat alleen mogen doen in speciaal afgeschermde gebieden.

Guardian: Fifty-two Olympians urge Russia to repeal ‘gay propaganda’ laws

Het Olympisch Handvest (pdf)

cc-foto: Kyler Storm

Geef een reactie

Laatste reacties (15)