22

529 Moslimbroeders in Egypte ter dood veroordeeld

Zij zouden in augustus hebben meegedaan aan rellen en worden onder meer verdacht van moord op een politieagent ... Nog eens 914 leden woensdag aangeklaagd

Een rechtbank in het zuiden van Egypte heeft 529 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Zij zouden in augustus hebben meegedaan aan rellen, meldt de NOS. De rellen braken uit nadat veiligheidstroepen in Caïro een eind maakten aan twee betogingen voor de afgezette president Morsi.


Bij de protesten werden honderden Morsi-aanhangers gedood door de veiligheidstroepen. Uit protest gingen in heel Egypte Moslimbroeders de straat op. Zij vielen politiebureaus, kerken en regeringsgebouwen aan, zo is bij de NOS te lezen.

De rechtbank in de stad Minya stelde de verdachten onder meer verantwoordelijk voor de dood van een politieagent en een poging tot moord op twee anderen. In totaal stonden hiervoor 545 verdachten terecht. Het grootste deel, zo’n 400 man, is voortvluchtig of op borgtocht vrij. Zestien verdachten werden vrijgesproken.

Na de afzetting van president Morsi, in juli vorig jaar werd zijn partij, de Moslimbroederschap, verboden en tot een terroristische organisatie verklaard. Duizenden aanhangers werden daarna gearresteerd.

Volgens Egypte-correspondent Rena Netjes zal Egypte niet snel tot executie overgaan, vertelde ze dinsdagavond in Pauw en Witteman:

Het schijnt dat de minister van justitie vandaag toch wel is geschrokken van alle reacties in de hele wereld en dat hij heeft gezegd dat er nu een hoger beroep komt en waarschijnlijk zal die straf wel verminderd worden. Daar ga ik wel vanuit. Egypte is erg gevoelig voor het imago wat ze in de wereld hebben.

Update: woensdag 26 maart
919 leden van het Moslimbroederschap zijn woensdag door de Egyptische openbaar aanklager aangeklaagd voor terrorisme en moord. Ze zullen in de stad Minya terecht staan, de stad waar dinsdag 529 Moslimbroeders ter dood zijn veroordeeld, meldt de NOS.

NOS: Doodstraf voor 529 Moslimbroeders

NOS: 919 Moslimbroeders aangeklaagd

Geef een reactie

Laatste reacties (22)