47

55-plussers in WW: 70 procent langer dan jaar werkloos

Update: 30 van de WW'ers zit er al meer dan een jaar in 

Zeven uit de tien werklozen ouder dan 55 jaar hebben na een jaar nog geen baan gevonden. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde kennisverslag van uitkeringsinstantie UWV. Dit is slecht nieuws voor Diederik Samsom. De PvdA-leider beweerde zondag in het tv-programma Buitenhof dat de meeste oudere werklozen nog best aan een baan kunnen komen.

Update 17.00
Van alle mensen met een WW-uitkering zit bijna 30 procent al langer dan een jaar in de WW. Dat blijkt uit cijfers die het UWV verzamelde op verzoek van de NOS. Niet alleen 55-plussers, ook de groep tussen de 45 en 55 komt moeilijk aan een baan.

De ingreep treft jongeren nauwelijks omdat ze volgens de huidige regels ook niet in aanmerking komen voor een langdurige werkloosheidsuitkering.

Eerder
Trouw meldde woensdagochtend dat het aantal werkloze 55-plussers is toegenomen, van 68 duizend in oktober 2011 naar 81 duizend nu. Dat is een stijging van 20 procent. In de bouw steeg de werkloosheid onder ouderen het hardst.

De NOS bericht dat minister Asscher van Sociale Zaken de werkloosheid onder ouderen een probleem vindt. Volgens Asscher was er in de afgelopen jaren wel een stijgende arbeidsdeelname, “maar dat komt vooral doordat werknemers langer doorwerken en later met pensioen gaan”.

Asscher wijst erop dat het kabinet voor deze groep een speciale regeling heeft, de IOW. Nu kunnen werknemers die na hun 60ste werkloos worden hierop een beroep doen. Deze leeftijdsgrens wordt verlaagd tot 55 jaar.

Onlangs zei PvdA-leider Diederik Samsom dat 80 procent van de werklozen binnen een jaar weer aan het werk is. “Ik spreek ze. En ze solliciteren zich suf. En gelukkig vindt in dit land 80 procent van de mensen die in de WW belanden binnen een jaar een nieuwe baan,” aldus Samsom in het tv-programma Buitenhof.

Korter en minder
Van de 30 procent oudere werklozen die binnen een jaar wel weer aan het werk is, komt bijna de helft terecht in een tijdelijke baan, aldus Trouw.

Ik het regeerakkoord staat dat de duur van een WW-uitkering wordt in gekort tot maximaal 24 maanden (is nu 38 maanden). In het eerste jaar wordt 70 procent van het laatst genoten loon uitbetaald, daarna gaat de uitkering naar 70 procent van het wettelijk minimumloon.

Trouw: 7 op 10 oude ww’ers langer dan jaar werkloos

NOS: Bijna 30 procent langer dan een jaar in ww

Lees ook het opiniestuk van Hans Groen over dit onderwerp: PvdA vergeet werkloze ouderen

Geef een reactie

Laatste reacties (47)