31

’56 procent bestuurders voor kiesdrempel’

Onderzoek NRC en Overheid in Nederland: Kleinere Tweede Kamer en afschaffen eerste Kamer niet populair onder bestuurders

56 procent van de Nederlandse bestuurders is voor de invoering van een kiesdrempel bij de landelijke verkiezingen. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. De krant destilleert dit uit de uitkomsten van een onderzoek van Overheid in Nederland en NRC Handelsblad onder 2600 bestuurders, van Europarlement tot gemeenten.

Overheid in Nederland hield kort na de verkiezingen een enquête (pdf) over de politiek. Hieruit bleek verder dat bijna driekwart van de bestuurders tegen een verkleining van de Kamer naar 100 zetels en tegen het afschaffen van de Eerste Kamer is, meldt de Volkskrant.

Het onderzoek vroeg bestuurders ook naar hun mening over de eigen partij.  Vooral CDA-bestuurders en GroenLinks-bestuurders bleken kritisch, schrijft NRC Handelsblad. Beide partijen verloren fors bij de verkiezingen.

Volkskrant:

De Partij voor de Dieren krijgt de beste beoordeling van de achterban, 100 procent heeft een positief tot zeer positief algemeen oordeel over de partij. Bij de SGP is dat 99 procent, bij de PvdA 97 procent. De VVD-achterban is voor 90 procent positief over de partij. Naast VVD en PvdA worden alleen de SP en D66 aangemoedigd door de eigen bestuurders om te gaan regeren (respectievelijk 65 en 47 procent).

Diederik Samsom krijgt de meeste waardering als lijsttrekker, 65 procent van de PvdA’ers beoordeelt zijn electorale aantrekkingskracht als ‘zeer goed’, VVD-leider Rutte krijgt van 56 procent het stempel zeer goed. CDA-leider Van Haersma Buma wordt het minst gewaardeerd (22 procent goed, 1 procent zeer goed).

NRC: CDA-bestuurders erg kritisch over eigen verkiezingscampagne

Volkskrant: ‘Meerderheid bestuurders voor kiesdrempel’

Geef een reactie

Laatste reacties (31)