61

6,6 miljoen Syrische kinderen in nood

Unicef trekt aan de bel: er is een gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen ... Aantal noodlijdende kinderen in een jaar tijd met 2 miljoen toegenomen

Ruim 6,6 miljoen kinderen zijn door de burgeroorlog in Syrië afhankelijk van acute noodhulp. Daar waarschuwt Unicef voor. De grootste problemen zijn een gebrek aan schoon drinkwater, aan sanitaire voorzieningen en onderwijs. In slechts een jaar tijd is het aantal kinderen dat hulp nodig heeft met ruim 2 miljoen toegenomen.

Het grootste deel van de kinderen dat is getroffen bevindt zich in Syrië zelf; ongeveer 5,1 miljoen. De andere 1,5 miljoen betreft kinderen die zijn gevlucht naar buurlanden als Turkije en Jordanië.

Unicef trekt nu aan de bel omdat het vreest dat het geld voor noodhulp dat beschikbaar is, niet voldoende is. Pas ruim een derde van de 770 miljoen dollar is nu binnen, waardoor Unicef zich genoodzaakt ziet bepaalde hulpvoorzieningen te schrappen.

Tegelijkertijd heerst er angst voor wat mogelijk nog komen gaat. De strijders van ISIS (Islamitische Staat van Irak en groot-Syrië) veroveren een steeds groter deel van het oosten van Syrië. Volgens waarnemers beheersen ze er inmiddels al zeker 50.000 vierkante kilometer.

Syriëstrijders
Om te voorkomen dat meer jihadstrijders vanuit Nederland naar Syrië trekken en om terugkerende Syriëgangers op te vangen, trekt de gemeente Den Haag bijna anderhalf miljoen euro uit. De komende jaren wil de stad 350 duizend euro per jaar uitgeven aan preventie, maar waar het geld exact aan besteed gaat worden, wil de gemeente volgens het AD niet zeggen. Ruim dertig Haagse jihadstrijders trokken de afgelopen jaren naar Syrië. Zes van hen zijn teruggekeerd, drie jongeren die erheen wilden zijn tegengehouden.

De Volkskrant: ‘Ruim 6 miljoen Syrische kinderen in nood’

AD: Den Haag is de jihadstad achter de duinen

Geef een reactie

Laatste reacties (61)