Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

6 miljoen Amerikanen mogen niet stemmen

  •  
15-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
kaart_300.jpeg
Obama wil af van de wetten die zorgen dat mensen die ooit zijn veroordeeld hun stemrecht verliezen
In veel Amerikaanse staten zijn wetten die mensen die ooit veroordeeld zijn het stemrecht ontnemen. Dat heeft ertoe geleid dat zo’n 6 miljoen Amerikanen niet mogen stemmen. In een staat als Florida geldt dat zelfs voor 23 procent van de zwarte inwoners.
Alleen in de staten Maine en Vermont gelden geen beperkingen van het stemrecht na een veroordeling. In zeker tien staten is het verbod te stemmen levenslang. In andere staten geldt het voor mensen die in de gevangenis zitten of zolang als een voorwaardelijke straf geldt.
prisoner_voting_rights_aclu
Obama zei in zijn speech voor het jaarlijkse congres van NAACP dat hij het tijd vindt worden die wetten af te schaffen. Overigens is het stemrecht niet het enige dat veroordeelden in de Verenigde Staten wordt ontnomen. In verschillende staten komen veroordeelden ook niet langer in aanmerking voor studieleningen, sociale woningbouw, uitkeringen en bepaalde banen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.