Laatste update 29 januari 2016, 08:52
95

Timmermans blijft bij bewezen onjuiste cijfers

Update vrijdag 8.30 uur:
Een woordvoerder van Eurocommissaris Timmermans laat weten dat hij bij zijn woorden blijft. Alleen zou Timmermans zijn uitspraken nu ineens niet meer hebben gebaseerd op cijfers die Frontex deze week zou publiceren, maar op gegevens die ‘binnenkort’ naar buiten komen. Ook zouden die cijfers ‘alle irreguliere grensoverschrijdingen’ betreffen. Dat meldt NRC. In Hongarije en Kroatië steken inderdaad veel migranten een EU-buitengrens over, maar omdat dat meestal mensen zijn die eerst via Griekenland de EU binnenkwamen, is het onwaarschijnlijk dat de nationaliteiten daar in december enorm zouden afwijken van die in Griekenland.

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) noemt het commentaar van Timmermans’ woordvoerder ‘nogal gezocht’ en de populistische uitspraken van een vertegenwoordiger van de Europese Commissie ‘gevaarlijk’.

Donderdag 21.48 uur:
Eurocommissaris Frans Timmermans beweerde eerder deze week voor de microfoon van de NOS dat je van “zestig procent” van de mensen die naar Europa komen “kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om de vluchtelingenstatus aan te vragen.” Ze zouden volgens Timmermans uit landen komen waar geen oorlog heerst, zoals Marokko, Algerije en Pakistan. De eurocommissaris verklaarde later zich daarbij te baseren op cijfers van Frontex, de Europese instantie voor de bewaking van grenzen.

De uitspraak riep onder experts meteen vragen op omdat dergelijke cijfers nergens bekend waren. Donderdag presenteerde Frontex nieuwe cijfers en blijkt dat Timmermans er naast zit.

NRC schrijft:

“Van de migranten die in december in Griekenland arriveerden, komt minimaal 64 procent uit een land waar een oorlog aan de gang is. Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. De gegevens spreken een eerdere uitspraak van eurocommissaris Frans Timmermans tegen. Die beweerde dat 60 procent van de migranten het land van herkomst om economische redenen verlaten.”

Van de mensen die in Griekenland arriveren bedraagt het percentage vluchtelingen uit onveilige landen en gebieden 90 procent. Timmermans laat in een reactie weten dat hij het niet alleen had over de mensen die via Turkije reizen maar over alle grenspassages en niet specifiek die van Griekenland. Uit het fragment van de uitzending blijkt dat ook die bewering van Timmermans niet klopt. Er wordt door hem specifiek over Turkije en Griekenland gesproken en de “snelweg” die die route naar Europa vormt.

De hele uitzending vind je hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)