Laatste update 10 januari 2016, 18:59
156

Onrust over aanrandingen in Duitsland

In Keulen zijn op Oudejaarsnacht minstens 15 vrouwen aangerand door mannen die in groepsverband opereerden. Tientallen feestvierders zijn beroofd in een woelige samenkomst voor het hoofdstation.

De misdrijven werden pas maandag offiicieel bekend gemaakt. De plaatselijke autoriteiten gaven een persconferentie waarop werd gesteld dat geweld op deze schaal een unicum is. Er zou alles aan gedaan worden om de daders te achterhalen.

Op Oudejaarsavond werd het stationsplein bevolkt door naar schatting duizend veelal dronken mensen. Er hing een agressieve sfeer, ook al vanwege het vele vuurwerk dat roekeloos werd afgestoken. Nadat de politie het plein schoonveegde, werden in de chaos die daarna ontstond vrouwen beroofd van handtassen en mobiele telefoons en aangerand. In een geval zou er sprake zijn van verkrachting. Volgens de politie dienden de betastingen en aanrandingen vooral als afleidingsmanouevre om de slachtoffers te beroven. Maar ook een agente in uniform werd betast. De vergrijpen werden in groepsverband van meestal twee of drie daders gepleegd. In enkele gevallen zou er sprake geweest zijn van een grotere groep. De politie spreekt van een geheel nieuwe dimensie van geweld.

Omdat de daders veelal van Noordafrikaanse of Arabische afkomst zouden zijn, werd in commentaren al snel een link gelegd met taferelen op het Tahrirplein in Caïro ten tijde van de protesten waar seksueel groepsgeweld op grote schaal plaatsvond. Dat de gebeurtenissen in Keulen pas na twee dagen door de autoriteiten werden gemeld, versterkt de onrust. Zaterdagavond werden vijf verdachten opgepakt, twee van hen worden verdacht van tasjesdiefstal. Volgens de politie zijn de mannen afkomstig uit asielzoekerscentra in de omgeving en waren ze nog niet lang in Duitsland. Of de mannen iets met de gebeurtemissen in Oudejaarsnacht te maken hadden is onbekend. Ook is nog niet duidelijk hoeveel daders er in totaal zijn geweest.

De burgemeester van Henriette Reker is woest over de incidenten en heeft voor dinsdag een crisisioverleg afgekondigd over de aanpak van de misdrijven. De politie hoopt met camerabeelden de daders te kunnen achterhalen. Ook worden slachtoffers die dat nog niet gedaan hebben, opgeroepen alsnog aangifte te doen. Aanvankelijk waren er zestig aangiftes, inmiddels is dat opgelopen tot negentig. Bijkomende factor is dat binnenkort het carnavalfeest losbarst. De autoriteiten willen voorkomen dat de taferelen zich herhalen.

Het Duitse Bild meldt dat ook in Hamburg, op en rond de Reeperbahn, vrouwen zouden zijn lastig gevallen door groepjes mannen.

Update 5 januari, 16.10 uur:
Terwijl op sociale netwerken vluchtelingen de volle laag krijgen omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor de aanrandingen, laat de politie weten dat daar geen enkele aanleiding voor is. Dat schrijft NRC.
De beschuldigingen worden geuit, omdat enkele van de slachtoffers zouden hebben gesproken over daders met ‘een Noord-Afrikaans uiterlijk’. Een niet bij naam genoemde gemeentebestuurder uit Keulen laat echter aan de Kölner Stadt-Anzeiger weten:

‘De aanwijzingen die we tot nu toe hebben, gaan duidelijk in de richting van bij de politie bekende veelplegers. Met vluchtelingen hebben die niets van doen.’

Update 18.20 uur:
De burgemeester van Keulen, Henriette Reker, zegt in een persconferentie de voorlopige oplossing te hebben om nieuwe aanrandingen te voorkomen. Zo komt er onder meer een gedragscode voor vrouwen, waarin staat dat vrouwen op een armlengte afstand van vreemde mannen zouden moeten blijven. Juist. De gedragscode komt online te staan met meer tips en tricks.

Geef een reactie

Laatste reacties (156)