Laatste update 10 januari 2016, 19:00
1

Loek Hermans moet betalen voor wanbeleid Meavita

VVD-coryfee Loek Hermans stapte onlangs op als senator, omdat hij betrokken is bij het Meavita-schandaal. Het thuiszorgconcern, waar Hermans bestuurder was, ging failliet door wanbeleid. Duizenden medewerkers verloren door het faillissement hun baan. FNV wil de schade die de medewerkers hebben geleden nu persoonlijk verhalen op de toenmalige top van het bedrijf. Onder meer oud-president-commissaris Hermans dus.

De Gelderse Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje – ook VVD – wilde Hermans eigenlijk nog een tweede kans gunnen en hem benoemen tot interimburgemeester van Zutphen. Dat ging na ingrijpen van onder meer de SP niet door. Hermans moest concluderen dat er ‘onvoldoende draagvlak’ was bij de Zutphense politiek om nog geen twee maanden na de uitkomst van het rapport over zijn wanbeleid bij Meavita alweer een nieuwe topfunctie te bekleden.

De Ondernemingskamer oordeelde in november dat de top zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Welke bestuurders en toezichthouders nu precies aansprakelijk gesteld gaan worden is niet helemaal duidelijk. Dat moet nog nader worden bepaald op basis van het oordeel van de Ondernemingskamer. Desalniettemin is het wel zeker dat Hermans en oud-bestuurders Theo Meuwese en Daan van de Meeberg op een claim kunnen rekenen.

NRC legt uit welke claim op tafel ligt:

De claim die vandaag bekend gemaakt is, slaat op de “enkele duizenden” FNV-leden die werkten bij onderdelen die een doorstart kregen, maar die alsnog na een half jaar op straat werden gezet. Daardoor hebben zij minder inkomsten zoals WW of bijstand verworven. Die schade wil de FNV ook verhalen op de verantwoordelijken.

NRC: FNV stelt Hermans persoonlijk aansprakelijk voor wanbeleid

Geef een reactie

Laatste reactie