Laatste update 10 januari 2016, 18:58
20

Restaurants staan niet te springen om hobbykoks

Horeca Nederland wil dat restaurantregelgeving ook voor AirDnD gaat gelden

Restaurants vrezen voor een verdere terugloop van klanten, nu het aantal hobbykoks dat vanuit huis een restaurant runt sterk toeneemt. Bij het nieuwe AirDnD, de D’s staat voor Drink en Dinner, zijn inmiddels 1300 amateurchefs aangemeld.

AirDnD begon twee maanden geleden en op dit moment groeit het grote aantal aangesloten thuiskoks met zo’n zeven per dag. Een doorn in het oog van restauranthouders. Zij zien de thuisrestaurants als oneerlijke concurrentie in een sector die het al zwaar heeft.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet het minder somber in. Zij verwelkomen de thuisrestaurants, mits zij voldoen aan de strikte horecavereisten. Als de hobbykoks zorgen voor de benodigde milieu- en drankvergunningen, belastingen afdragen en de regels voor voedselveiligheid naleven, is er wat KHN betreft niets aan de hand.

Die strikte horecaregels zijn echter nu net de zaken waar AirDnD zich niet mee bezig wil houden. Volgens Rob Lagendijk, directeur en medeoprichter van AirDnD, gaat het namelijk om hobbyisten, niet om ondernemers. Een thuisrestaurant beschouwen als écht restaurant is volgens Lagendijk een te krampachtige benadering van het hele concept:

Onze chefs hebben geen winstoogmerk en koken vanuit hun passie en om de buurt bij elkaar te brengen. De prijzen worden bepaald door de koks zelf, van wie sommigen champagne en kaviaar serveren. Het aanbod op ons platform is een weerspiegeling van de samenleving. De één heeft meer te besteden dan de ander.

Joris Prinssen, woordvoerder van KHN, ziet het anders:

Zodra er geld wordt gevraagd voor een product is er sprake van een onderneming. Om onkostenvergoedingen, zoals AirDnD het noemt, gaat het niet. Bij een driegangenmenu van 40 euro spreken we van horecaprijzen.’

Onzin, zo meent Langendijk. ‘Bij een buurtbarbecue wordt ook een bijdrage van iedereen gevraagd. Dan spreken we ook niet van ondernemen.’

AirDnD wil nu samen met KHN en het ministerie van economische zaken tot een oplossing komen en een duidelijke grens trekken tussen de hobbykok en de professionele chef. Die oplossing moet snel komen, aangezien veel hobbychefs nu nog twijfelen bij het aanmelden, omdat ze niet weten of ze strafbaar zijn.

Minister Kamp van economische zaken heeft al schriftelijk laten weten niet van plan te zijn zich met de regelgeving te bemoeien. Volgens de minister zorgen concepten al AirDnD voor innovatie, een sterkere economie en sociale dynamiek. Hij wil daarom dat het bedrijf de ruimte krijgt en niet wordt belast met extra regels. Het is nu aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om te bepalen wanneer een restaurant een hobby of een onderneming is.

Bron: Trouw
Cc-foto: Dorota Trupp

Geef een reactie

Laatste reacties (20)