30

COA vermoedt misbruik Eritrese meisjes

Kerkbezoek afgeraden na signalen van misbruik van jonge vrouwen binnen de kerkgemeenschap

Minderjarige asielzoekers worden door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afgeraden kerkdiensten van de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam bij te wonen. Het advies volgt op signalen die het COA ontving rond misbruik van jonge vrouwen in de gemeenschap rond de kerk.

Dat meldt de NOS maandag. Een groot aantal Eritrese meisjes van onder de 18 bleek de afgelopen tijd zwanger te zijn. Het COA denkt dat dit voortkomt uit gebeurtenissen in en rondom de kerk. Een woordvoerder van het COA zegt dat het vermoeden bestaat dat niet alle meisjes met seksueel contact hebben ingestemd: ‘We hebben aanwijzingen gekregen van personeel, Vluchtelingenwerk en voogdij-instelling Nidos die wijzen op mogelijke misstanden in de gemeenschap rond de kerk.’

‘Alleenstaande minderjarige vreemdelingen zijn erg kwetsbaar. Wij hebben dit meteen gemeld bij onder meer de politie en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel.’

Het COA heeft het advies om de kerkdiensten niet langer te bezoeken overgebracht aan de voogden van de meisjes. De voogden kunnen vervolgens de meisjes verbieden naar de diensten te gaan. Ook zal het COA de minderjarige asielzoekers de komende tijd intensiever begeleiden.

Voorzitter Teklit Girmazion van het bestuur van de Rotterdamse kerk zegt te zijn geschrokken van de signalen over mogelijke misstanden. Hij zegt zich niet te herkennen in het beeld van een groot aantal zwangere meisjes. Ook zegt hij geen contact te hebben gehad met het COA, maar wel open te staan voor een gesprek. Girmazion zegt de afgelopen tijd meermaals contact te hebben gehad met de wijkagent over eerdere overlast van jongeren in de buurt. Daarbij zou niet zijn gesproken over mogelijke seksuele misstanden.

Ook zegt Girmazion dat het misbruik niet in de kerk plaatsgevonden kan hebben. Dat zou zijn omdat drie maanden geleden is besloten dat er ’s nachts geen bezoekers meer in de pastorie en de kerk mogen verblijven. Wel overnachten er  soms jongeren bij gemeenteleden thuis. Girmazion zegt geen zicht te hebben op wat daar vervolgens gebeurt.

Bron: NOS/RefDag
Beeld: Google Maps

Geef een reactie

Laatste reacties (30)