Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De opkomst van de stapelbaan

  •  
12-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-01-12-om-17.06.50
Creatieve uitdaging of bittere noodzaak?
De slashie is in opkomst: mensen met twee of meer banen, op het cv gescheiden door een slash. Dat schrijft NRCQ dinsdag. Volgens het artikel worden slashies niet zozeer uit noodzaak geboren, maar ‘omdat één beroep simpelweg te weinig is om verschillende talenten en interesses in kwijt te kunnen.’
Dat onderstreept ook loopbaanadviseur Ilse Reijs: ‘Het past heel erg in het nu, mensen die geen voldoening halen uit één beroep en vinden dat ze veel te bieden hebben.’ Dat er steeds meer mensen zijn met meerdere banen blijkt ook uit cijfers van het CBS. Waren het eerst vooral bijklussende BN’ers – NRCQ noemt de sportschool van tv-presentator Arie Boomsma als voorbeeld – de afgelopen vijf jaar is het aantal “gewone” Nederlanders met een tweede baan met maar liefst 16 procent gestegen. Het aantal ZZP’ers met meerdere banen steeg zelfs met 36 procent.
Reijs geeft toe dat het hebben van meerdere banen niet slechts een manier is om een creatief ei op zoveel mogelijk manieren kwijt te kunnen: ‘Door de crisistijd is het een enorm voordeel geworden als je flexibel bent, en kunt inspelen op economische veranderingen. Als jij je diensten en werk hierop afstemt kan dat erg winstgevend zijn.’
Dat het aantal mensen met meerdere banen hard groeit, is iets wat vakbond FNV eerder ook al constateerde. Zij zien in het verschijnsel echter een minder avontuurlijke oorzaak. Dat in Nederland meer dan een half miljoen mensen een slashie zijn is in sommige gevallen inderdaad leuk en uitdagend, maar voor een groot aantal van hen is een zogeheten stapelbaan bittere noodzaak om rond te komen.
FNV waarschuwt voor de gevolgen van de kleine en schrale arbeidscontracten die vaak bij de stapelbanen komen kijken. Mensen met dergelijke contracten hebben vaak een laag inkomen en moeten veelal maar afwachten of ze volgende week ook nog werk hebben. ‘Je hoort steeds dat het goed gaat met de economie, maar voor veel mensen gaat dat niet op. Armoede is dichterbij dan je denkt,’ aldus FNV-bestuurder Mariëtte Patijn.

Meer over:

economie, leven, nieuws, fnv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.