Laatste update 14 januari 2016, 11:27
63

Nieuwe cartoonrel bij Charlie Hebdo

Satirisch blad zet opnieuw Aylan Kurdi in ... Tot onvrede van velen

Een nieuwe cartoon van Charlie Hebdo zorgt voor flink wat commotie. Op de verse spotprent is Aylan Kurdi te zien, de Syrische peuter die zijn tragische dood vond in de Middellandse zee en aan de Turkse kust aanspoelde. Op de cartoon is een volwassen Aylan te zien en wordt beweerd dat als hij de tocht had overleefd, hij een aanrander in Duitsland zou zijn geworden.

De afbeelding is getekend door Laurent Sourisseau, ook wel bekend als “Riss”, een veteraan bij het tijdschrift en de huidige eindredacteur. Sourisseau was aanwezig op de redactie toen terroristen het een jaar geleden binnenvielen en 12 mensen vermoordden. Sourisseau zelf werd in zijn schouder geschoten.

Hoewel uitspraken van Sourisseau zelf er de laatste tijd op wezen dat Charlie Hebdo een wat mildere koers zou gaan varen, laat hij nu met deze nieuwste publicatie zien de ophef allesbehalve te schuwen. Met resultaat. Wereldwijd wordt er met afschuw gereageerd op de tekening.

Het is overigens niet de eerste keer dat Charlie Hebdo Aylan als onderwerp gebruikt. In september waren er al een paar cartoons te zien die de schijnbaar plotselinge Europese sympathie voor vluchtelingen aan de kaak stelden. Ook toen werd door velen hardop afgevraagd of Charlie Hebdo wellicht een grens had overschreden.

Nu, na de gebeurtenissen in Keulen, de Europese kijk op vluchtelingen weer volledig de andere kant op lijkt te draaien, zet Charlie Hebdo Aylan opnieuw in. Wellicht om aan te tonen dat de Europese empathie wel heel broos is, of proberen ze aan te tonen hoe absurd het is de daden in Keulen aan alle vluchtelingen te linken. Maar hoe ze het ook bedoelen, het wordt ze door velen niet in dank afgenomen.

Bron
Afbeelding

Geef een reactie

Laatste reacties (63)