Laatste update 16:01
34

Werkloosheidsboete: betalen voor je sollicitatie

Een dochteronderneming van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa heeft sollicitanten 60 euro per persoon laten betalen voor sollicitatiegesprekken. Dat heeft de Spaanse vakbond Union Sindical Obrera bekend gemaakt. De eis voor de illegale ‘toeslag’ stond in een email die begin januari aan sollicitanten werd gestuurd. Afgelopen dinsdag vond de laatste sollicitatieronde voor de 250 banen (100 piloten en 150 cabinepersoneel) plaats in een hotel in Valencia.

Het Spaanse Gilde van Commerciële Piloten (COPAC) heeft een klacht ingediend bij de lokale arbeidsinspectie. COPAC woordvoerder Miguel Angel San Emeteriohas noemt de praktijken van Air Europa ‘immoreel’:

Het selectieproces zou gebaseerd moeten zijn op professionele criteria. Geld vragen voor het recht om te mogen solliciteren is in strijd met het gelijkheidsbeginsel op de arbeidsmarkt.

Een woordvoeder van Air Europa wilde bevestigen noch ontkennen dat kandidaten moesten betalen voor hun sollicitatie, maar wilde wel kwijt dat het bedrijf ‘zeer tevreden’ was met het selectieproces voor het nieuwe personeel van hun prijsvechtende dochteronderneming. Spanje kent momenteel met 21 procent de op-een-na-hoogste werkloosheid van Europa, alleen in Griekenland gaat het nog slechter op de arbeidsmarkt.

Cc-foto: Laszlo Ilyes

Geef een reactie

Laatste reacties (34)