Laatste update 26 maart 2016, 21:55
13

Terroristen vallen hotel Burkina Faso aan

Aanslag in Ouagadougou kost aan tientallen mensen het leven

Bij een terreuraanslag in Burkina Faso zijn vrijdagavond tientallen doden gevallen. Nadat eerder op de avond al hotel Splendid in Ouagadougou al werd bestormd door terroristen, werd later die avond ook het nabij gelegen Cappuccino Cafe bestormd. Het exacte aantal slachtoffers is nog onbekend.

Vier tot zes terroristen vielen vrijdagavond het hotel in de hoofdstad van Burkina Faso aan, waar doorgaans veel buitenlanders verblijven. Daar hielden zij enige tijd tientallen mensen gegijzeld. De terroristen staken op de parkeerplaats van het hotel auto’s in brand en wisselden schoten af met bewakers en politie. Ook werd door de terroristen het terras van het Cappucino Cafe onder vuur genomen.

Ruim vijf uur na het begin van de aanslag wisten commando’s succesvol de lobby van het hotel in te nemen. 126 gijzelaars konden uiteindelijk worden bevrijd, waaronder een minister. Wel raakten ten minste 33 gijzelaars gewond. De aanslag heeft helaas ook veel doden veroorzaakt. Tot nu toe zijn er ten minste dertig lichamen gevonden, tien daarvan werden aangetroffen in het Cappuccino Cafe. De bevrijdde minister zei later tegen de BBC dat de daders als gast in het hotel waren ingecheckt.

De aanslag lijkt een kopie te zijn van de aanslag die in november in een hotel in Mali plaatsvond. Daarbij kwamen 21 mensen om het leven. De aanslag van vrijdag is opgeëist door een organisatie die gelieerd zou zijn aan Al-Qaida uit de Maghreb (AQIM). Het is niet bekend of de actie al voorbij is. Zaterdagochtend werden nog schoten gehoord rondom het hotel. Zeker drie van de terroristen zijn door de commando’s gedood, het is nog onduidelijk wat er met de overige daders is gebeurd en of ook is niet duidelijk of er nog mensen in het hotel vastzitten.

De Franse president Hollande heeft zaterdag de aanslag in de voormalige kolonie scherp veroordeeld en heeft Burkina Faso alle hulp aangeboden die het nodig heeft, waaronder militaire steun.

Op amateurbeelden zijn de schoten en explosies te horen en is te zien hoe auto’s in brand staan.

Update 22.25 uur: Bij de aanval op het hotel in Ouagadougou is ook een 67-jarige Nederlandse man omgekomen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond.

 

Bron: NOS / BBC 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)