Laatste update 20:30
34

Publieke Omroep wordt minder wit

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat het komende jaar eindelijk werk maken van diversiteit: representatie van vrouwen en ‘niet-westerse allochtonen’ gaat voortaan zwaarder wegen bij de keuze voor nieuwe programma’s. NPO-bestuurder Shula Rijxman zei maandag op de nieuwjaarsreceptie van de publieke omroep:

De samenleving is aan het veranderen. Een meer diverse en open publieke omroep is nodig om ook in de toekomst Nederland te kunnen verbinden. NPO ziet voor zichzelf een taak weggelegd om een afspiegeling te zijn van de samenleving, dat is nu nog niet het geval. Er zijn veel minder vrouwen en niet-westerse allochtonen terug te zien in de programmering bij de publieke omroep dan in de samenleving. In het geval van de vrouwen is dat zelfs gedaald. In 2010 was 37,6 procent van de mensen dat in beeld kwam vrouw, in 2015 was dat nog maar 35,4 procent… De taak van de publieke omroep is actueler dan ooit. De publieke omroep wil een bijdrage leveren aan een vreedzame en open samenleving in een tijd dat deze fundamentele waarden onder druk staan. Dat kun je alleen doen met dialoog.

Ook in Groot-Brittannië worstelt men met diversiteit in de media. Maandagavond sprak acteur Idris Elba daarom een groep Britse parlementariërs toe over wat er beter kan. Zijn centrale boodschap: talent is overal, kansen zijn dat niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)