37

7.000.000.000

De aarde zal volgend jaar haar 7 miljardste inwoner verwelkomen. Deze zal geboren worden in een sterk vergrijzende wereld. 9 Miljard in 2050 bereikt

Iedere minuut worden er 267 mensen geboren. 108 gaan er dood. Wetenschappers hebben uitgerekend dat in dit tempo de aarde volgend jaar haar 7 miljardste inwoner kan verwelkomen. Doordat mensen steeds langer leven en steeds minder kinderen nemen, zal nummer 7.000.000.000 geboren worden in een sterk vergrijzende wereld.

In een ontnuchterend verslag van deze trends, stelt William P. Butz, hoofd van het Population Reference Bureau, een Amerikaans onderzoeksbureau voor demografie, dat “de chronisch lage geboortecijfers in de ontwikkelde landen nu een probleem beginnen te worden voor de gezondheid en financiële zekerheid van ouderen”.

Tegelijkertijd “voegen ontwikkelingslanden ieder 80 miljoen mensen aan de wereldbevolking toe, waarvan er 20 miljoen geboren worden in de allerarmste van die landen. Hierdoor neemt armoede sterk toe en wordt het milieu bedreigd.” Dat schrijft The New York Times vrijdag.

De ramingen zijn afhankelijk van migratiestromen, pensioenleeftijden, geboortecijfers, gezondheidszorg en andere variabelen, maar de hoofddemograaf van het bureau zei bij de publicatie van het jaarrapport over 2010 deze week dat de wereldbevolking in 2050 waarschijnlijk al de 9 miljard zal hebben bereikt.

Lees verder bij The New York Times

Foto: Tom Conger (Flickr cc)

Geef een reactie

Laatste reacties (37)