Laatste update 10:04
18

71 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, vervolging en bedreiging

Het aantal vluchtelingen heeft wereldwijd een nieuw record bereikt. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waren het er vorig jaar al 70,8 miljoen. In 2009 waren het er nog 43,3 miljoen.

Turkije heeft veruit de meeste mensen opgenomen (3,4 miljoen), gevolgd door Pakistan (1,4 miljoen), Uganda (1,2 miljoen) en Sudan (1,1 miljoen). Het grootste deel van de vluchtelingen, zo’n 60 procent, is gevlucht binnen de eigen landsgrenzen.

UNHCR-topman Filippo Grandi prijst Duitsland dat als enige westerse land meer dan een miljoen vluchtelingen heeft opgenomen. Over het lot van nog eens 370.000 asielzoekers moet nog een besluit moet worden genomen. Grandi:

Duitsland heeft laten zien dat het de vluchtelingencrisis overwonnen heeft. Bondskanselier Merkel heeft daar misschien een hoge prijs voor betaald, maar de geschiedenis zal positief over haar oordelen.
Beeld: Amnesty

Hoewel er nu van een record wordt gesproken, is de verwachting dat er de komende jaren nog eens tientallen miljoenen mensen gedwongen worden op de vlucht te slaan, als gevolg van de klimaatcrisis.

Cc-foto: Todd Huffman

Geef een reactie

Laatste reacties (18)