41

80 Jaar Oorlog: Nederland is voortgekomen uit extremisme

Bij De Nieuws BV vertelt presentator Hans Goedkoop over de nieuwe NTR-serie ’80 Jaar Oorlog’ over de Tachtigjarige Oorlog die 450 jaar geleden losbarstte. Hij legt uit dat het beeld dat daarvan bestaat, dat van een onderdrukt volk dat streed tegen de Spaanse overheerser, in strijd is met de werkelijkheid. De Tachtigjarige Oorlog was vooral een burgeroorlog, enigszins te vergelijken met wat zich nu in Syrië afspeelt. Niet alleen ging het om de strijd tussen katholieken en protestanten, maar ook tussen arm en rijk, tussen stad en platteland. “En dat liep allemaal door elkaar. Wat voor de een bevrijding was, was voor de ander onderdrukking.”

Goedkoop gaat in op het Leidens Ontzet, een historische gebeurtenis die tot op de dag van vandaag gevierd wordt. De stad werd belegerd en de bevolking leed daar gruwelijk onder. Toch was voor de katholieken in Leiden de bevrijding geen feest want het betekende overheersing door de protestanten. “Den Bosch bijvoorbeeld is ook belegerd geweest. Daar hoor je niemand meer over want de bevolking was katholiek. Priesters werden door de bevrijders de stad uitgejaagd. De bevrijders, dat waren extremisten die zich te buiten gingen aan de meest gruwelijke zaken.”

Na de Tachtigjarige Oorlog is de strijd omgevormd tot een historisch gewenst verhaal van een natie die geboren werd maar volgens Goedkoop werken de gebeurtenissen uit die tijd nog steeds door. Zo verklaart hij dat de welig tierende drugshandel in de provincie Brabant deels te wijten is aan de afkeer van de overheid die daar destijds is ontstaan.

De 7-delige serie begint vrijdag op NPO 2 om 21:05. Meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)