13

80 procent Caraïbische koraalriffen verdwenen

Klimaatverandering, vervuiling, overbevissing en slijtage veroorzaken razendsnelle afbraak

In de afgelopen 50 jaar is tot wel 80 procent van de koraalriffen in het Caraïben verdwenen, dat is de verwachte conclusie van wetenschappers van The Catlin Group, die een groots onderzoek uitvoeren naar de staat van de koraalriffen in het gebied. Een samenloop van omstandigheden, waaronder exploitatie van het kustgebied en ernstige vervuiling, heeft deze rampzalige afbraak veroorzaakt. Nu komt daar nog de opwarming van de aarde en de verzuring van de oceanen bij. De wetenschappers spreken dan ook van een ‘perfect storm’.


Het onderzoek strekt van Belize tot Mexico, Anguilla, Barbuda, St Lucia, Turks & Caicos, Florida en Bermuda. Volgens de wetenschappers zijn de metingen in die regio bij uitstek geschikt om te kunnen voorspellen wat de koraalriffen elders in de wereld te wachten staat.

Koraalriffen zijn een essentieel onderdeel van het onderwaterleven. Ze fungeren als behuizing voor waterdieren, als kraamkamer voor vissen en als voedselbank voor bijvoorbeeld haaien en walvissen. Daarnaast leunt de economie in het gebied zwaar op het toerisme, waarvoor het snorkelen en duiken rondom de koraalriffen belangrijke trekpleisters zijn.

cc-foto: la.kien

Geef een reactie

Laatste reacties (13)