Laatste update 23:39
37

Amper verzet tegen azc’s

Massale weerstand tegen komst asielzoekers? Welnee

Nederland komt niet massaal in verzet tegen de komst van asielzoekerscentra. Dat lijkt zo nu en dan zo door de heftige beelden van rellen tijdens bijeenkomsten zoals in Oranje, Steenbergen of eerder deze week in Heesch. Bij de meeste bijeenkomsten waar wordt gesproken over de komst van een noodopvang of asielzoekerscentrum, blijft het rustig.

Sinds 2014 zijn er in door het hele land verspreid 41 azc-locaties bijgekomen of zijn bestaande locaties uitgebreid. Daaronder vallen ook de 26 noodlocaties die moesten worden geopend, bijvoorbeeld sporthallen die tijdelijk voor de opvang van vluchtelingen werden ingeruimd. In totaal zijn er in heel Nederland nu 91 azc’s en noodopvangen.

Hoewel de berichtgeving rond de eerdergenoemde probleemgebieden de overhand had, vooral vanwege buitensporig geweld van de tegenstanders, was er slechts bij negen nieuwe opvanglocaties politie-inzet nodig. In 32 van de 41 gevallen bleef het gewoon rustig. Op enkele plaatsen zoals Alkmaar en Almere kwamen er wel tegendemonstranten op de bijeenkomsten af, maar die zorgden op geen enkele manier voor problemen. Geen woedende fakkelbrigades, niemand die scandeerde dat ergens een piemel in moest.

Ook zijn er locaties waar zelfs het compleet tegenovergestelde van Steenbergen gebeurde. Zoals in het Overijsselse Azelo, waar de vluchtelingen een warm onthaal kregen en de omwonenden vol belangstelling de open dag in het azc bezochten.

Bron: NOS
Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (37)