28

Meer broeikasgas in atmosfeer dan ooit

De uitstoot van broeikasgassen heeft een nieuw record bereikt. Zelfs de grootst bekende piek in de uitstoot, een slordige 56 miljoen jaar geleden, stelt volgens wetenschappers maar weinig voor bij de huidige aantallen. Dat stellen onderzoekers in vakblad Nature Geoscience op basis van onderzoek uitgevoerd met hulp van 66 miljoen jaar oude fossielen, uit de periode waarin dinosauriërs plotseling uitstierven.

Het 56 miljoen jaar oude record had een natuurlijke oorzaak en werd vermoedelijk veroorzaakt door bevroren broeikasgassen die plots ontdooiden en loskwamen uit de zeebodem. Dit zorgde voor een ecologische ramp omdat de wereldwijde temperatuur tot wel 5 graden steeg en de oceanen sterk verzuurden. Veel plant- en diersoorten overleefden dat niet.

Wetenschappers denken dat een asteroïde-inslag of soortgelijke catastrofe 66 miljoen jaar geleden mogelijk een nog grotere hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer deed belanden, wat het uitsterven van de dino’s zou verklaren, maar materiaal om dat vast te stellen ontbreekt.

Cc-foto: klem@s

Geef een reactie

Laatste reacties (28)