31

’95 procent Krim voor aansluiting bij Rusland’

UPDATE 'Opkomst 80 procent' ... VS en EU erkennen referendum niet ... Premier Rutte: EU besluit maandag over sancties tegen Rusland

Inwoners van de Krim hebben zich zoals verwacht met grote meerderheid uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Dat melden Russische media. De EU en de VS hebben al duidelijk gemaakt de uitslag niet te zullen erkennen. Ze zullen de komende dagen waarschijnlijk met sancties komen tegen Rusland.


Update 22.25

Volgens de eerste officiële resultaten heeft 95 procent voor gestemd, meldt NOS.

Update 20.00
Uit een eerste peiling na het sluiten van de stembussen zou blijken dat 93 procent van de stemmers voor heeft gestemd. Volgens de Russische media was de opkomst rond de 80 procent. NOS-correspondent David-Jan Godfroid heeft hier zo zijn vraagtekens bij:

Om 16.00 uur Nederlandse tijd zou maar liefst 70 procent van de bevolking van de Krim hebben gestemd. Dat lijkt mij aan de hoge kant, omdat nog geen 60 procent van de bevolking van Russische afkomst is, en de andere bevolkingsgroepen hadden gezegd dat ze niet gingen stemmen.

Volgens de NOS verliep het referendum rommelig: 

Er werd veel geïmproviseerd, de stembiljetten of de kiezersregistratie klopten niet, stembiljetten waren niet goed opgevouwen zodat iedereen kon zien wat er werd gestemd, als de stembus zelf al niet doorzichtig was.

De EU en de Verenigde Staten erkennen de uitkomst van het referendum niet. Premier Mark Rutte verwacht dat de Europese Unie morgen besluit tot sancties  tegen Rusland, zo meldt RTL. Het zal dan gaan om inreisbeperkingen en het bevriezen van tegoeden van sommige Russische oligarchen. Rutte zei dat in het televisieprogramma Jinek.

De Verenigde Staten hebben zondag tegen Rusland gezegd dat het land de resultaten van het referendum over de toekomst van de Krim dat vandaag plaatsvindt niet zal accepteren, en verder zoekt naar een politieke oplossing voor de crisis in Oekraïne. Dat meldt NRC Handelsblad bij monde van een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zake.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft zijn Russische collega Lavrov gevraagd om Oekraïne te steunen in een aanpassing van de grondwet van dat land. Deze aanpassing zou de rechten van minderheden in Oekraïne beschermen, zoals de Russische-sprekende populatie op de Krim.

Update zondag 14.45

Terwijl het referendum over de toekomst van het schiereiland in volle gang was, hebben de ministeries van Defensie van Oekraïne en Rusland op de Krim een bestand gesloten tot 21 maart. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie, Ihor Tenjoek, zondag gezegd.De Russen hebben onder meer gegarandeerd dat ze tot 21 maart geen maatregelen nemen tegen de Oekraïense militaire complexen op de Krim, zo maakte Tenjoek bekend.

Eerder op de dag zei Tenjoek nog dat Rusland zijn troepenmacht op de Krim blijft uitbreiden. Moskou zou al 22.000 militairen op de Krim hebben.

Referendum
De bewoners van de Krim besluiten zondag of ze bij Oekraïne blijven of zich aansluiten bij Rusland. De meerderheid van de bevolking (58 procent) is Russischtalig en zal hoogstwaarschijnlijk voor toetreding tot Rusland stemmen: de uitslag van het referendum ligt dus eigenlijk al vast, stelt nieuwssite NU.nl. Bijna een kwart is Oekraïens en ongeveer 12 procent van de bevolking bestaat uit Krimtataren.

Eerder
Het Russische leger heeft een Oekraïens dorp ingenomen net buiten de Krim. Dat zegt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou gaan om Strilkove, zo’n tien kilometer van de Krim, zo meldt de NOS.
Kiev meldt dat tachtig Russische militairen het dorp zijn binnengegaan met legerhelikopters en pantservoertuigen. Er zouden geen schoten zijn gelost. De inname van Strilkove is de eerste Russische militaire actie in Oekraïne buiten de Krim, waar Russische militairen sinds twee weken de dienst uitmaken. Oekraïne zegt dat het zich het recht voorbehoudt “om met alle middelen de militaire invasie van het Russische leger tegen te houden”, aldus de NOS

Oekraïne zei eerder een inval van Rusland te hebben verijdeld. Oekraïense legereenheden zouden Russische troepen hebben tegengehouden die de regio Cherson probeerden in te nemen, meldt het ministerie van Defensie in Kiev.  De streek grenst aan de Krim, waar Russische militairen al weken patrouilleren. Cherson zou de Russen een andere toegangsweg tot de Krim bieden, zo meldde de NOS.
Volgens de autoriteiten in Kiev zette het Oekraïense leger een luchtmobiele brigade, vliegtuigen en grondtroepen in om de Russen te stoppen. Verdere bijzonderheden ontbreken nog, aldus de NOS.
De Oekraïense autoriteiten zeiden eerder op de zaterdag dat geweldsuitbarstingen in het land het gevolg zijn van provocaties van Rusland. Volgens de Oekraïense interim-premier Arseniy Jatsenjoek proberen ‘Kremlinagenten’ aan de vooravond van het referendum aan te zetten tot geweld. De politie arresteerde vrijdagavond dertig gewapende mannen in Charkov, nadat bij rellen tussen pro-Russische demonstranten en Oekraïense nationalisten twee mensen om het leven waren gekomen. Dat meldt de Volkskrant.
Referendum
In de VN-Veiligheidsraad heeft Rusland zijn veto uitgesproken over een resolutie waarin het referendum op de Krim ongeldig wordt verklaard. Zondag moet de Krimbevolking zich uitspreken over aansluiting bij Rusland. Internationaal wordt referendum niet erkend.

In Moskou zin duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de Russische bemoeienis met de crisis in het buurland. De actievoerders droegen spandoeken met teksten als “handen af van Oekraïne”, meldt BNR.

Hoeveel mensen zich aansloten bij de demonstratie is nog onduidelijk. Volgens de politie waren het er 3000, maar de organisatoren spraken over 50.000 betogers. Waarnemers vertelden persbureau DPA dat ongeveer 30.000 mensen de straat op gingen. Onder hen waren ook bekende tegenstanders van Poetin, zoals leden van de punkband Pussy Riot en de vroegere vicepremier Boris Nemtsov.

Lees op Joop ook de opinie van Willem-Gert Aldeshoff en Gia Mikaberidze: Krim-referendum zal koude kermis blijken

BNR: Actievoerders Moskou: handen af van Oekraïne

NOS: ‘Oekraïne verijdelt inval Russen’

Volkskrant: ‘Oekraïne houdt Russische troepen tegen bij Cherson’

Geef een reactie

Laatste reacties (31)