68

‘96,6 procent Krim voor aansluiting bij Rusland’

Doema: 'Aansluiting Krim snel door Russisch parlement' ... VS en EU erkennen referendum niet

Zoals verwacht hebben inwoners van de Krim zich met een grote meerderheid uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Volgens de definitieve uitslag heeft 96,6 procent van de kiezers vóór aansluiting bij Rusland gestemd. Michail Malisjov, voorzitter van de kiescommissie, heeft de definitieve uitslag bekend gemaakt. In totaal heeft 82,71 procent van de 1,27 miljoen Krim-inwoners zijn stem uitgebracht. Slechts iets meer van 3 procent zou bij Oekraïne willen blijven, mits daar een grote mate van autonomie mee gepaard zou zijn.


Intussen zwelt kritiek op de uitslag aan. NOS-correspondent David Jan Godfroid noemt de kritiek niet geheel onterecht. Volgens hem kunnen de cijfers niet kloppen:

Als je er nauwkeurig naar kijkt, kunnen deze cijfers eigenlijk niet kloppen. 96,6 procent van de stemmers zou voor aansluiting bij Rusland zijn. De opkomst lag boven de 80 procent, terwijl het percentage Russen op de Krim nog geen 60 is. Dat zou betekenen dat veel Krim-Tataren en Oekraïners, de twee andere grote bevolkingsgroepen op de Krim, massaal gestemd hebben, terwijl ze zelf zeggen dat ze dat niet hebben gedaan. Bovendien suggereert deze uitslag dat deze Krim-Tataren en Oekraïners vóór aansluiting bij Rusland hebben gestemd. Dat is heel onwaarschijnlijk.

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie weigeren de uitkomst van het referendum te erkennen; de volksraadpleging voldoet niet aan internationale wetten. Maandagochtend komt het regionale parlement al bijeen om Rusland formeel te verzoeken het gebied in te lijven. Doemavoorzitter Sergej Narisjkin heeft al laten weten dat het Russisch parlement dat verzoek graag zal inwilligen. Omdat de toetreding ‘zeer serieuze gevolgen’ zal hebben voor de Krim, bekijkt Rusland de mogelijkheid om voor het gebied een apart belastingregime te creëren.

Update 10.45
Het Oekraïense parlement heeft vandaag 40.000 reservisten gemobiliseerd. Dat meldt persbureau Reuters. De helft van hen wordt opgenomen in het bestaande leger, de andere helft wordt gebruikt in een nieuw op te zetten Nationale Garde.

Volgens de plaatsvervangend minister van Economie, Sergei Beljakov, zijn er ondertussen duidelijke signalen dat Rusland in een economische crisis zit, als gevolg van de economische repercussies. Door de langdurig zwakke roebel gaat het land onder meer de pijn voelen, aldus analisten.

Maandag komen alle 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bijeen om te vergaderen over de situatie in Oekraïne. Waarschijnlijk zullen ze besluiten Rusland meer sancties op te leggen.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)