Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'98,5% van de Marokkanen voor nieuwe grondwet'

  •  
02-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-referendum_marokko_300.jpg
Critici plaatsen vraagtekens bij die uitslag
Voorlopige uitslagen van het referendum over een nieuwe Marokkaanse grondwet laten zien dat 98,5% van de stemmers ‘ja’ heeft gestemd.
Dat meldt de NRC. De opkomst zou rond de 73% liggen. Maar critici zetten vraagtekens bij die cijfers. Ze vragen zich bijvoorbeeld af waarom van de 20 miljoen stemgerechtigde Marokkanen er ‘slechts’ 13 stonden geregistreerd. 
Er is ook veel kritiek op de grondwetswijzigingen, die onder druk van demonstraties van vooral jongeren zijn voorgesteld. De nieuwe grondwet zou niet veel veranderen. De NRC:
De minister-president krijgt weliswaar meer macht en de scheiding tussen de uitvoerende en wetgevende macht wordt volgens het document verscherpt. Maar de koning blijft in de praktijk een vetomogelijkheid houden over de besluiten van de premier. Tevens blijft hij het hoofd van de gelovigen in Marokko en aanvoerder van het leger en de veiligheidsdiensten in zijn land.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.