Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Aandeel ecotaks in totale belastingen kan omhoog'

  •  
09-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_milieuvervuiling_BartvanDamme_300.jpg
Met een paar ingrepen kan het aandeel milieuheffingen in de totale belastinginkomsten stijgen van 14 naar 20 procent. Groene belastingen zouden 8 miljard euro extra moeten opleveren
Eigenaren van slecht geïsoleerde woningen zouden voortaan minder hypotheekrenteaftrek moeten krijgen; vlees en vis horen door de CO2 uitstoot thuis in het hoge btw-tarief. Bovendien moeten bedrijven net zo veel energiebelasting gaan betalen als huishoudens. Dit schrijft topambtenaar Bernard ter Haar van het ministerie van VROM in een vertrouwelijk stuk ten behoeve van een nieuw belastingstelsel, zo meldt de Volkskrant zaterdag.
Groene belastingen zouden 8 miljard euro extra moeten opleveren. De loonbelasting kan dan omlaag. ‘Zowel nationaal als in Europees verband zijn er omvangrijke verschuivingen van belasting op arbeid naar milieu en grondstoffen wenselijk en mogelijk’, schrijft Ter Haar.
Lees verder in de Volkskrant
Foto: Flickr CC Bart van Damme

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.