29

Aandeel vrouwen in de Tweede Kamer daalt

suze groenewegNa de 42,7% in 2010 vormen vrouwen acht jaar later nog maar 33% van het totaal aantal Tweede Kamerleden. Daarmee loopt de historische trend in een flauwe heuvelcurve heuvelafwaarts en zitten er momenteel maar een fractie meer vrouwen in de Kamer dan in 1994, 24 jaar geleden.

Tot aan 2010 was een constante opgaande lijn zichtbaar, komende vanaf de eerste vrouw die zitting nam in de Tweede Kamer; de SDAP’er Suze Groeneweg in 1918. In 2010 bekleedden 64 vrouwen een Kamerzetel, nog altijd niet de helft van de beschikbare 150, maar dat evenwicht leek niet ver weg meer. Aan die ontwikkeling lijkt nu een einde te komen.

Het lijkt erop dat de huidige kabinetsleider, premier Mark Rutte, zich niet zo heel erg druk maakt om een eerlijke verdeling van posten onder mannen en vrouwen. Zo zei hij in oktober 2017 tegen RTL Nieuws, nadat de VVD het met het CDA, D66 en ChristenUnie eens was geworden over de 24 ministers en staatssecretarissen in het nieuwe kabinet: ‘uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. Het is wat het is.’

Cc-foto: IISG

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (29)