Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aangeklaagde regisseur Weissman: 'Ik steun #metoo juist'

  •  
21-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
9389873616_57b3139472_k

© cc-foto: Pat Kight https://flic.kr/p/fiKyhG

Regisseur Ruut Weissman heeft voor de microfoon van Frits Spits gereageerd op de via Facebook verspreidde klachten over ongewenst gedrag tegen vrouwelijke artiesten en leerlingen. Celliste Michelle Courtens schrijft onder meer :
"Op latere momenten heeft hij me ongevraagd op, naar mijn mening zeer ongepaste plekken, aangeraakt en gezegd dat ik er geil uitzag en dat het zo zonde was dat ik lesbisch was en of ik er wel zeker van was. “Knijp jij dat lekkere sappige k*tje van je maar eens goed samen” werd mij toegefluisterd vlak voor de première toen ik van de zenuwen moest plassen, maar niet meer naar de wc kon."
Twee jaar geleden klaagde Anne van Veen de regisseur aan omdat hij klachten over de inmiddels ontslagen acteur Jappe C. negeerde.
In de uitzending van De Taalstaat op NPO Radio 1 vroeg Frits Spits hem zaterdagochtend te reageren op de beschuldigingen. Weissman ontkende de beschuldigingen en toonde zich zeer verbaasd. Wel erkende hij dat met de kennis van nu bepaalde uitspraken uit het verleden onverstandig zijn geweest. Hij zei ook persoonlijk de actie #metoo te steunen en het goed te vinden dat getracht wordt een einde te maken aan de seksuele intimidatie. Vanaf 2:39
Muzikante Aafke Romeijn, die na Weissman door Spits werd geïnterviewd over een heel ander onderwerp, reageerde op diens verklaring met te stellen dat ze de vrouwen die hem aanklagen persoonlijk kent en dat die volgens haar echt de waarheid spreken. Vanaf 0:40
In een reactie op de uitzending schrijft celliste Courtens :
"Ik moest toch echt even huilen. Voor leugenaar uitgemaakt worden. Wat natuurlijk totaal te verwachten was. Maar mijn broer erbij halen was echt lelijk. Ja, ik heb naar de buitenwereld geprobeerd niets te laten merken, omdat ik dacht dat ik me aanstelde."
"Weissman heeft in reactie op een eerdere publicatie in de Volkskrant toegegeven dat hij in de jaren tachtig seksuele relaties had met drie studentes, maar daarna nooit meer. Hij ontkende toen dat er ooit studentes bij hem hadden aangeklopt met verhalen over misdragingen van Claes. Nu zegt hij wel een gesprek met Van Veen te hebben gehad, waarin hij haar ook over zijn vroegere relaties vertelde. ‘In die zin kan ik me herinneren dat ik tegen Anne van Veen heb gezegd dat ik me kon voorstellen hoe zoiets kan ontstaan. Nadat zij mij over die relatie had verteld, ben ik naar de opleidingsdirecteur gestapt. Hij was eindverantwoordelijk en daarmee heb ik formeel gedaan wat ik moest doen. Achteraf gezien denk ik wel dat ik er te naïef en te lichtzinnig mee ben omgesprongen.’"
cc-foto: Pat Kight
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.