Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aangekondigde lockdown leidt tot topdrukte in winkelcentra

  •  
14-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam just before the lockdown

© AMSTERDAM - Shoppers in the Kinkerstraat. The cabinet wants to close shops, schools and contact professions to put an end to the sharp rise in the number of new corona infections. ANP EVERT E

Het nieuws dat maandagnacht een strenge lockdown van kracht gaat, heeft op veel plekken in het land geleid tot enorme drukte in winkelcentra. Voor de deuren van winkels staan lange rijen mensen die nog gauw inkopen willen doen. Verschillende steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam, roepen bezoekers op naar huis te gaan of bepaalde delen van het centrum te mijden.
Maandag wisten onder meer NOS en RTL Nieuws al te melden dat alle niet-essentiële winkels tot 19 januari hun deuren moeten sluiten. Die maatregel gaat om middernacht al in, naar verluidt om een last-minute run op winkels te voorkomen. Dat lijkt niet helemaal gelukt, want op foto’s en filmpjes op sociale media is goed te zien hoe de winkelcentra zijn volgestroomd. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond waarschuwt: “In drukke gebieden loop je extra risico besmet te raken met het coronavirus.” De gemeente Rotterdam heeft inmiddels opgeroepen niet naar het centrum te gaan. Zondag moest de stad ook al waarschuwen dat het veel te druk in de binnenstad was.
Datzelfde geldt voor Den Haag, waar na een drukke zondag ook maandag het centrum overvol was. Omroep West meldt lange rijen voor winkels. In Eindhoven is ondertussen een stormloop op gang gekomen op kerstbomen. Zo meldt de NOS. Op andere plaatsen in het land zien kerstboomverkopers de bui al hangen met het oog op een sluiting van hun winkel en geven de bomen gratis weg. De Telegraaf schrijft dat in onder meer Dronten en Breda mensen de bomen zonder te betalen kunnen afhalen.
Verschillende gemeentes, zoals Den Haag, Leiden, Groningen en Maastricht hebben mensen gevraagd niet meer naar het centrum te komen en kerstinkopen vanaf nu online te doen. Een advies dat niet meteen wordt omarmd door pakketbezorgers. RTL Nieuws meldt dat de bezorgers bekaf zijn vanwege de torenhoge werkdruk sinds het begin van de coronacrisis. Die druk zal vanwege de lockdown in de kerstperiode verder toenemen. Verschillende bezorgdiensten vrezen de komende periode een bezorg-infarct.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.