Laatste update 10:33
17

Aangifte mishandeling na ontgroening Amsterdams studentencorps

Opnieuw raakt een elitaire studentenvereniging in opspraak wegens gewelddadige praktijken. Het OM onderzoekt de mishandeling van een lid van het Amsterdams studentencorps A.S.C./A.V.S.V. eerder dit jaar.

NRC schrijft:

Een aspirant-lid van het dispuut Atomos zou op de avond van 31 januari zijn dispuutsdas verdienen maar enkele dispuutsleden zagen dat niet zitten. Onder invloed van drank zouden drie Atomos-jongens hem om twee uur ’s nachts hebben mishandeld in de wc van het sociëteitsgebouw en een tand uit de mond hebben geslagen. De jongen heeft daarvan aangifte gedaan. Volgens de politie is de jongen sinds het begin van de groentijd „gedurende een langere periode gepest en vernederd, dat eindigde in mishandeling”.

De drie verdachte dispuutsleden zijn hangende het onderzoek geschorst. Ook loopt er een ‘interne rechtszaak’ tegen hen. NRC schrijft dat de rector van het corps, Boris Bekkering, recent geklaagd heeft over de verharding tijdens de ontgroening.  Het doel om via de vernederende praktijken leden weerbaarder te maken maakt steeds meer plaats voor ordinair pesten en sadisme.  Bekkering spreekt van “zo zuur mogelijk te doen”.

NRC voert een anonieme ouder op van een lid die vertelt dat leden “urenlang rechtop in de kast worden opgesloten, verplicht cocaïne moeten snuiven of worden geslagen met stokken”. Uit angst voor verstoting doen de slachtoffers vrijwel nooit aangifte. Anonieme klachten worden door het corps niet in behandeling genomen. De bewuste ouders is een klokkenluiderskanaal op Twitter begonnen over de misstanden.

cc-foto: Markbenecke / Wikimedia

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)